Fugro wil CFO Verhagen herbenoemen

Bodemonderzoeker Fugro wil financieel directeur Paul Verhagen herbenoemen. Diens eerste termijn van vier jaar loopt eind april af.

Verder wil Fugro ook commissarissen Antonio Campo en Douglas Wall voor het bedrijf behouden. Zij hebben vier jaar in de raad van commissarissen gezeten en daarmee loopt ook hun eerste termijn ten einde. Alle herbenoemingen moeten tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders op 26 april plaatsvinden.

Veranderprocessen

CFO Paul Verhagen staat al sinds zijn aantreden eind 2013 voor een flinke uitdaging bij Fugro. Er is een nieuwe strategie opgesteld, maar deze moet binnen no-time alweer aangepast worden, doordat de markt onder druk komt te staan en later in 2014 de olieprijzen instorten. "Ik kwam in een iets andere film terecht", zei Verhagen daarover in een interview met CFO Magazine. Ook gaat de CFO aan de slag om de finance-functie efficiënter te maken. "Financial leadership moet de zuurstof zijn voor de organisatie en dat was het niet”, zei de CFO daarover. 
Wat het normaliter zo lastige change management eenvoudiger maakt, is dat Fugro sterk gedecentraliseerd is. De CFO zelf kan terugvallen op ruime ervaringen die hij opdeed bij Philips, waar hij onder andere in Azië en de VS werkte, vertelt hij in het interview.

Ook nu nog heeft Fugro te maken met lastige marktomstandigheden in de offshore olie- en gassecto. Topman Paul van Riel sprak bij de presentatie van de jaarcijfers donderdag van een buitengewoon uitdagend 2017. Fugro wist wel het verlies flink terug te dringen. Het bedrijf leed in 2017 een nettoverlies van bijna 160 miljoen euro, tegen krap 309 miljoen euro een jaar eerder. Toen had het bedrijf onder meer te maken met hoge kosten voor banenverlies en herstructureringen. De omzet daalde vorig jaar met bijna 16 procent tot 1,5 miljard euro. Fugro had al aangegeven dat er sprake zou zijn van een dubbelcijferige omzetkrimp. Er werd een bedrijfsresultaat (ebitda) behaald van 100,8 miljoen euro, tegen ruim 189 miljoen euro in 2016. Voor 2018 verwacht de bodemonderzoeker verbetering van de resultaten. Zo ziet Fugro bijvoorbeeld  dat het aantal finale investeringsbeslissingen in de offshore-markt toeneemt, wat een vroege indicator is voor een toenemend activiteitenniveau.