Inflatie in Nederland daalt naar 4,6 procent in juli

Afname voornamelijk door dalende motorbrandstofprijzen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gemeld dat het inflatietempo in Nederland in juli verder is afgenomen ten opzichte van de voorgaande maand. Met behulp van een snelle eerste raming blijkt dat de inflatie deze maand uitkwam op 4,6 procent, terwijl het in juni nog op 5,7 procent lag. Het CBS heeft onlangs een nieuwe methode geïntroduceerd om energieprijzen te meten, wat heeft bijgedragen aan een nauwkeuriger inflatiecijfer.

Nieuwe methode voor energieprijzen

Voorheen werd de prijsontwikkeling van energie gemeten op basis van nieuwe energiecontracten, maar nu worden transactiedata van energieleveranciers gebruikt. Hierdoor kunnen ook tarieven van al langer lopende energiecontracten in de meting worden meegenomen, wat volgens het CBS heeft geleid tot een verbeterde inflatieberekening.

Afname voornamelijk door dalende motorbrandstofprijzen

De afname van de inflatie komt vooral door de prijsontwikkeling van motorbrandstoffen, die verder zijn gedaald. Energie, inclusief motorbrandstoffen, werd 21,6 procent goedkoper na een prijsdaling van 16,3 procent in juni. Daarentegen zijn de prijzen van voedingsmiddelen wel gestegen, met een gemiddelde prijstoename van 11,6 procent in supermarkten, vergeleken met 12,6 procent in juni. De prijzen van industriële goederen stegen met 6,3 procent, wat een daling was ten opzichte van de 7,3 procent van een maand eerder. Diensten werden 5,8 procent duurder, na een prijsstijging van 5,7 procent in de voorgaande maand.

Inflatiecijfers volgens Europese methode

Om een vergelijking te maken met andere Europese landen hanteert het CBS ook inflatiecijfers volgens de Europese methode, waarin onder meer geen rekening wordt gehouden met woninghuren. Volgens deze methode kwam de geldontwaarding uit op 5,3 procent in juli, ten opzichte van 6,4 procent in juni.

Inflatie in de eurozone

Later op de dag zal het Europese statistiekbureau Eurostat de inflatiecijfers over de hele eurozone publiceren. In juni was de inflatie in het eurogebied afgekoeld tot 5,5 procent op jaarbasis.

ECB verhoogt rente

Doordat de inflatie nog steeds boven de doelstelling van 2 procent ligt, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week de rente opnieuw met een kwart procentpunt verhoogd tot 3,75 procent. Of de ECB de rente bij de volgende vergadering in september verder zal verhogen, hangt volgens de centrale bank af van de dan beschikbare economische cijfers.

(ANP)

Gerelateerde artikelen