Inzakken loonstijging is goed voor renteverlagingen

De gemiddelde loonstijging is in april gezakt tot onder vijf procent.

De loonstijging in nieuwe cao-afspraken is in april verder afgenomen, meldt AWVN. Volgens de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers kwamen de loonafspraken vorige maand uit op gemiddeld 4,8 procent. In maart en februari was dat nog respectievelijk 5,3 procent en 6,4 procent.

Dat is goed nieuw voor iedereen die hoopt op een renteverlaging.  Zowel Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, als Christine Lagarde, president van de Europese centrale bank ECB, worden niet moe om renteverlatingen te koppelen aan lagere loonstijgingen.

Onverwachts komt het nieuws over de terugkrabbelende loonstijging allerminst. Eerder waren er al tekenen dat het grote stijgen van de cao-lonen op zijn retour was.

De werkgeversvereniging, die betrokken is bij het merendeel van de Nederlandse cao’s, signaleert sinds afgelopen zomer een dalende trend in de loonafspraken. Die wordt veroorzaakt door de gedaalde inflatie, de iets ruimere arbeidsmarkt en de onzekere economische vooruitzichten. De hoge inflatie in 2022 en begin 2023, in combinatie met stijging van de minimumlonen, zorgde eerder voor hoge loonafspraken.

Gerelateerde artikelen