Meer vrouwelijke CFO’s dan CEO’s wereldwijd

Vrouwen bekleden wereldwijd 4,4 procent van de CEO-functies. In Nederland is 5,5 procent van de CEO-functies in handen van vrouwen. Dit blijkt uit de zesde editie van het Deloitte rapport: Women in the Boardroom: A Global Perspective. Volgens het rapport wordt bovendien 12,7 procent van alle CFO-functies wereldwijd wordt bekleed door vrouwen, 3 keer meer dan CEO-functies. In Nederland ligt dit percentage op 10 procent.

Het Rapport van Deloitte geeft de vooruitgang van genderdiversiteit op boardroom niveau weer. Een van de belangrijkste uitkomsten is dat vrouwen wereldwijd slechts 16,9 procent van de bestuurs- en toezichthoudende functies innemen. Dit is een stijging van 1,9 procent ten opzichte van de laatste editie van het rapport dat in 2017 werd gepubliceerd. In Nederland ligt dit percentage hoger dan het wereldwijd gemiddelde. 23 procent van de bestuurs- en toezichthoudende functies wordt bekleed door vrouwen ten op zichte van 21,4 procent in 2016. 

Industrieën waarin vrouwen actief zijn op boardroom niveau in Nederland : Financial Services (28 procent), Energy & resources (25 procent), consumer business (24,7 procent), Manufacturing (22,9 procent). Het minst vertegenwoordigd op bestuursniveau zijn vrouwen werkzaam in de Technologie, media en Telecommunicatie sector (16,9 procent. Deze laatste sector laat in Nederland zelfs een afname zien van 4,1 procent ten opzicht van het rapport in 2017.

De cijfers onderstrepen een bekende uitdaging: vrouwen zijn grotendeels ondervertegenwoordigd in raden van bestuur en raden van commissarissen en de vooruitgang op dit vlak is nog steeds nihil te noemen. “Als de wereldwijde trend zich voortzet met een huidige snelheid van ongeveer 2 procent toename van vrouwen op bestuursniveau per jaar, dan duurt het nog minstens 30 jaar voordat we kunnen spreken over gendergelijkheid in de bestuurskamer, en dat is veel te lang zegt Caroline Zegers, Lead Executive Women Program and Partner Executive and Equity Compensation bij Deloitte.