Miljarden verlies G7 bij uitblijven sterkere klimaataanpak

Jaarlijks verlies door klimaatverandering voor G7 geraamd op 4800 miljard dollar tegen 2050.

De G7-landen zullen vele honderden miljarden dollars aan economische schade oplopen als er niet veel meer ambitieuze stappen worden gezet tegen klimaatverandering. 

Dat zegt Oxfam Novib op basis van onderzoek dat is uitgevoerd het Swiss Re Institute. Het gaat volgens Oxfam bijvoorbeeld om klimaatschade door gezondheidsproblemen, door een stijgende zeespiegel en door schade aan de landbouwproductiviteit.

Volgens het onderzoek kunnen de G7-landen Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Italië, Japan en Canada een economisch verlies lijden tegen 2050 van in totaal 4800 miljard dollar, als er niet meer wordt gedaan tegen klimaatverandering. Dat is volgens Oxfam het dubbele van de economische schade die de coronacrisis heeft veroorzaakt. Maar in tegenstelling tot de kortetermijneffecten van de pandemie zullen de effecten van klimaatverandering volgens de ontwikkelingsorganisatie ieder jaar te voelen zijn.

Oxfam zegt verder dat de impact van klimaatverandering op armere landen nog groter zal zijn. Volgens een recente studie van de Wereldbank kunnen door klimaatverandering tussen de 32 miljoen tot 132 miljoen mensen extra in zeer grote armoede vervallen tegen 2030.

De oproep van Oxfam om meer te doen tegen de effecten van klimaatverandering komt in aanloop naar een G7-top die volgende week vrijdag begint in het Verenigd Koninkrijk, onder leiding van de Britse premier Boris Johnson. Hier zal ook de Amerikaanse president Joe Biden aan deelnemen. "De economische noodzaak voor klimaatactie is duidelijk. De G7-landen moeten nu in de komende negen jaar ingrijpende actie ondernemen om de uitstoot te verlagen en klimaatfinanciering te vergroten", zegt Oxfam.

Gerelateerde artikelen