Openstaande rekeningen bij energiebedrijven lopen hard op

Steeds meer consumenten hebben moeite om energiekosten te betalen.

Consumenten hebben steeds meer moeite de snel oplopende energienota te betalen. De waarde van de gemiddelde openstaande rekening is tussen de zomer van 2019 en eind 2021 met 40 procent toegenomen tot 550 euro. Dit blijkt volgens het FD uit een analyse van bijna 100.000 incassodossiers in de energiesector die is uitgevoerd door Intrum, een groot internationaal bedrijf op het gebied van kredietmanagement.

De problemen zijn dit jaar waarschijnlijk alleen maar groter geworden doordat prijzen verder zijn opgelopen, zegt Guy Colpaert, directeur van Intrum Benelux. De huidige prijsstijgingen brengen niet alleen de laagste inkomens in de problemen, ziet de debiteurendeskundige. Ook mensen die normaal niet in de gevarenzone komen, zullen nu moeite krijgen met het betalen van de rekening. Zeker in combinatie met de hoge inflatie die ook andere producten en diensten duurder maakt.

Zo uitzonderlijk als nu heeft Colpaert het niet meegemaakt in de twintig jaar dat hij voor Intrum werkt. De prijzen van gas zijn in een jaar tijd bijna vertienvoudigd. Vooral de geopolitieke onrust die de Russische invasie in Oekraïne met zich meebrengt, zorgt voor veel onzekerheid in de markt.

(ANP)

Gerelateerde artikelen