Ruth Triki: na 3 jaar in corporate rol klaar voor CFO-rol

De beoogde CFO van Van Geloven stapte in 2016 over van België naar het hoofdkantoor. Het was een tussenstap op weg naar de CFO-positie.

Ruth Triki begon haar carrière als auditor bij Deloitte. In 2005 ging ze aan de slag als controller bij de snackdivisie van Unilever, waar Mora onder viel. Dit onderdeel werd kort hierna verkocht aan Van Geloven. “Ik kreeg toen de kans om over te stappen naar Van Geloven en daar de eindverantwoordelijkheid te pakken voor finance binnen de Belgische vestigingen. Sindsdien heb ik bij het bedrijf gewerkt in financiële managementfuncties zowel in control als accounting.”

Ruth Triki Group Finance Manager Van Geloven

Toen Van Geloven in 2016 werd overgenomen door het Amerikaanse McCain creëerde nu vertrekkend CFO Christiaan van Tilburg de rol van Group Finance Manager. Dit moest eraan bijdragen dat de overgang naar de frietproducent wat betreft finance goed zou verlopen. Triki kreeg deze rol. “Met de overname van McCain moesten we snel stappen maken. We moesten binnen vier dagen na afloop van een rapportageperiode de boeken gaan sluiten en heel gedetailleerde groepsrapportages opzetten. Ook moesten we drie keer per jaar gaan forecasten. Ik ben voor de hele groep verantwoordelijk geworden voor accounting, financiele planning, budgetting en forecasting. Dat zat allemaal in deze corporate rol.”

Ook bij de overnames die Van Geloven kort hierna deed was Triki nauw betrokken. Het bedrijf kocht Swinkels en Van Dobben-eigenaar Royaan. “We hebben die bedrijven moeten integreren, op een korte close moeten brengen, de rapportages moeten harmoniseren en integreren in ons forecast- en budgetteringsproces. Momenteel zijn we ook bezig de bedrijven op ons eigen ERP-systeem te brengen.”

Lees ook: Van Tilburg: ‘als ik mocht kiezen weer PE-omgeving’

Nieuwe CFO, CEO en COO bij Van Geloven

CFO Van Tilburg had Triki de rol van Group Finance Manager gegeven met het oog op een eventuele volgende stap. Daarvoor is het nu tijd. Triki volgt Van Tilburg op als CFO. Tegelijkertijd wisselt de directie op nog een aantal posten. CEO Peter Doodeman wordt opgevolgd worden door Jan Aaltzen Linde. Begin dit jaar werd Focco van der Valle al de nieuwe COO.

De eerste uitdaging voor het nieuwe team is op dit moment om een herschikking van de productie die Van Geloven doorvoert te laten slagen, vertelt Triki. Het bedrijf sluit een fabriek in Oostzaan en breidt een fabriek in Tilburg uit. “Dat is een belangrijk project waarbij we de fabrieken omvormen tot gespecialiseerde fabrieken. Dat heeft best wel wat complicaties voor finance.”

Verdere professionalisering finance Van Geloven

Daarna is voor finance een heel belangrijke rol weggelegd in de verdere interne professionalisering, kijkt de nieuwe CFO vooruit. “Dan bedoel ik strakker kijken naar het opzetten van de organisatie. We moeten de kosten goed onder controle houden en tegelijkertijd kijken of we nog kansen zien.”

Ondernemende bedrijfscultuur McCain

Onder de grote Canadese moeder zal er nog genoeg ruimte zijn om kansen te pakken. “Zij geven ons nog steeds een onafhankelijke positie waardoor dat mogelijk is. Dit is een onderneming die toch nog gekenmerkt wordt door veel ondernemerschap. Finance zit op een heel professioneel niveau, maar we zitten toch nog in een heel ondernemende bedrijfscultuur.”