Amerikaans CFO-tekort: Nederlanders die stap kunnen zetten

Amerikaanse techbedrijven zoeken naarstig CFO’s met beursgangervaring. Daarvan is er in Nederland een aantal actief.

Volgens de Wall Street Journal is er in Silicon Valley een nijpend tekort aan financiële toppers. Veel bedrijven die tegen de ‘unicorn’-status aan zitten, een waardering van meer dan 1 miljard dollar, zoeken een CFO die ze over de drempel kan helpen. Uiteindelijk zou die daarna ook via een beursgang moeten zorgen voor een exit voor investeerders. CFO’s die dat kunnen zijn echter schaars.

CFO-tekort Silicon Valley

“CFO’s die het al eerder hebben gedaan, willen geen stap terug doen”, legt een Amerikaanse recruiter in de krant uit. Behalve ervaring met werken met investeerders en kredietverstrekkers, een beursgang, kennis van techspecifieke regelgeving en accountingpraktijken, moeten CFO’s ook de bereidheid hebben de uren te maken die horen bij een startup of scaleup, aldus de krant.

In Nederland zijn de afgelopen jaren verschillende techbedrijven naar de beurs gegaan. Wellicht dat onder de CFO’s die daarbij waren, kandidaten zitten voor Silicon Valley. Dit zijn er vier.

Adyen – CFO Ingo Uytdehaage

Nederlands meest spraakmakende beursgang van dit decennium was die van Adyen. CFO Ingo Uytdehaage heeft de rol al sinds 2011 en maakte zowel de stap naar ‘unicorn’ in 2014 als naar de beurs in 2018 mee. Eerder was hij onder anderen trainee bij KPMG en finance director bij KPN.

Takeaway – CFO Brent Wissink

Brent Wissink zit ook al sinds 2012 bij Takeaway. Hij begeleidde de beursgang in 2016. Eerder in zijn carrière deed Wissink al ervaring op als CFO van een snelgroeiend techbedrijf en in venture capital. Eind vorig jaar was Wissink nog verantwoordelijk voor een grote aandelenuitgifte nadat Takeaway zijn Duitse concurrent Delivery Hero had gekocht.

Lees ook: Brent Wissink (Takeaway.com): timing cruciaal bij emissie

Galapagos – CFO Bart Filius

Galapagos is natuurlijk al lange tijd beursgenoteerd in Nederland, maar kreeg in 2017 ook een notering aan de Nasdaq. Deze Amerikaanse beursgang vond plaats onder Bart Filius, sinds 2014 de CFO van het biotechbedrijf. Filius werkte eerder lang bij Sanofi en was strategieconsultant bij Arthur D. Little.

Signify – oud-CFO René van Schooten

De lichtdivisie van Philips werd in 2016 via een beursgang losgemaakt van Philips. Vorig jaar werd het hernoemd tot Signify. René van Schooten had in de periode rond de beursgang de CFO-rol. Op dit moment is hij ‘gewoon’ lid van de raad van bestuur bij het lighttechbedrijf, maar hij heeft ruime CFO-ervaring: hij kwam in 1999 bij Philips binnen en werkte als CFO van de lampendivisie.

Voor alle vier geldt dat het spannendste wat er bij een Nederlands bedrijf te doen is, een gang naar de beurs, wel achter ze ligt. Een stap naar een techbedrijf Silicon Valley kan dan een mooie kans zijn. Volgens WSJ zijn er in ieder geval mogelijkheden te over voor wie er zin in heeft.

 

Gerelateerde artikelen