Veel koolstofkredieten verminderen CO2-uitstoot niet

Veel koolstofkredieten verminderen CO2-uitstoot niet.

Ongeveer een op de drie zogeheten koolstofkredieten zorgt niet voor minder CO2-uitstoot. Dit meldt de Integrity Council for the Voluntary Carbon Market (ICVCM), een onafhankelijke organisatie die werkt aan een strengere standaard voor deze ‘carbon credits’. Organisaties kunnen koolstofkredieten kopen om een deel van hun uitstoot op papier te compenseren door bijvoorbeeld windparken of projecten voor het beschermen van bossen te financieren.

  • Een derde van de koolstofkredieten zorgt niet voor minder CO2-uitstoot.
  • ICVCM: 326 miljoen koolstofkredieten voldoen niet aan nieuwe klimaatstandaard.
  • Kritiek op koolstofkredieten: bedrijven kopen credits om uitstootdoelen makkelijker te halen.

CO2-credits, ook wel koolstofkredieten genoemd, zijn vergunningen die het recht vertegenwoordigen om een bepaalde hoeveelheid kooldioxide of andere broeikasgassen uit te stoten. Eén koolstofkrediet staat doorgaans toe dat er één metrische ton CO2 wordt uitgestoten. Deze credits maken deel uit van cap-and-trade-systemen die zijn ontworpen om de totale uitstoot te beperken door een plafond in te stellen voor de totale hoeveelheid broeikasgassen die door alle deelnemende entiteiten mag worden uitgestoten. Bedrijven die hun uitstoot verminderen tot onder hun toegewezen hoeveelheid, kunnen hun overtollige credits verkopen aan andere bedrijven die moeite hebben om hun uitstootdoelen te halen. Dit systeem stimuleert bedrijven om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en te investeren in schonere technologieën.


Strengere standaarden en tekortkomingen

Veel carbon credits voldoen volgens de ICVCM niet aan de nieuwe standaard. Een van die eisen is dat de koolstofkredieten daadwerkelijk zorgen voor een beter klimaat. Zo’n 326 miljoen koolstofkredieten, 32 procent van de markt, voldoen hier volgens de organisatie niet aan. [Artikel gaat verder onder het kader]

Kritiek op de koolstofkredietenmarkt

Er klinkt al een tijd veel kritiek op de markt voor koolstofkredieten. Bedrijven zouden die kopen om hun CO2-uitstoot en die van hun leveringsketen niet zelf te hoeven verminderen, waardoor ze doelen voor het terugdringen van uitstoot makkelijker kunnen halen.

Lees ook: Rabobank verkoopt eerste koolstofkredieten van Nederlandse boeren-FM.nl

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Gerelateerde artikelen