‘Veel organisaties willen eersterangs CFO voor dubbeltje’

CFO-salaris staat jaren na crisis nog steeds onder druk. Organisaties willen maximale kwaliteit, voor een minimale prijs.

Headhunter Allbert Allmers zette onlangs op een rij wat een CFO bij zijn opdrachtgevers verdient. Gemiddeld rolde hier een bedrag van 140.000 euro per jaar uit. Natuurlijk komen hier nog bonussen bovenop en is er soms kans om deel te nemen in de onderneming, maar toch staat het opvallend ver af van het inkomen van een CFO in de AEX. Deze verdient gemiddeld meer dan 2,15 miljoen euro.

Lees ook: AEX-CFO verdient minder dan zijn Duitse DAX-collega

Organisaties willen met CFO voor dubbeltje op eerste rang

Hoe komt dat? Voor een deel is het natuurlijk zo dat het gaat om kleinere organisaties met een jaaromzet van 50 à 60 miljoen euro tot ruim boven de miljard euro. Maar dat is niet het hele verhaal, vertelt Allmers. “In het segment waar we het hier over hebben willen organisaties nog wel eens voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Ze willen maximale kwaliteit, voor een minimale prijs. Opdrachtgevers willen toch de naald uit de hooiberg. Het moet allemaal kloppen, de leeftijd, opleiding, het ervaringsprofiel en daarnaast willen ze ook nog scherp in kunnen kopen. Dat is wel het duale waar headhunters nu mee worstelen.”

Hij wijdt dit voor een belangrijk deel aan de crisis van 2011 en 2012. “Daarna is dit segment van de markt wat betreft salaris niet echt hersteld.” Maar het ligt niet alleen aan opdrachtgevers die het onderste uit de kan willen. Allmers signaleert ook een probleem aan de kant van CFO’s. Vooral financieel topbestuurders die ergens al langere tijd zitten, hebben zich vaak onvoldoende ontwikkeld.

Aanbod CFO’s in kwaliteit schaars, in kwantiteit enorm

“In de CFO-markt is het aanbod van kwaliteit schaars, maar van kwantiteit enorm. Je kan een CFO hebben van 48, maar als die zich al twintig jaar niet heeft doorontwikkeld is die gewoon gepensioneerd. Je hebt ook CFO’s die 58 zijn en nog allerlei leiderschapsprogramma’s doen. Ik vind dat de financeprofessional zich anno 2019 onvoldoende bewust is van het feit dat hij voortdurend moet investeren om een courante propositie te hebben.”

Dit geldt niet alleen voor de CFO, maar bijvoorbeeld ook voor de businesscontroller. “Wat je vandaag de dag veel ziet is dat de controller die nog echt kan boekhouden er bijna niet meer is. Veel zijn te breed, te algemeen en technisch niet diepgaand genoeg.” Voor een controller die wil doorgroeien naar CFO is het dan ook van belang om juist deze essentiële vaardigheden te beheersen, denkt Allmers. “Een CFO moet niet dagelijks in de boekhouding zitten, maar op het moment dat hij iets raars ziet, moet hij wel weten wat dat betekent.”

CFO moet halve ton inleveren

Hoe dan ook hebben veel CFO’s die een nieuwe rol krijgen, of die de positie voor het eerst krijgen, weinig andere keuze dan te accepteren dat de beloning niet meer goudgerand is. “Ik zie mannen en vrouwen bij ons binnenkomen die een bepaalde anciënniteit hebben opgebouwd met een salaris van 180.000 euro, maar op het moment dat ze een halve ton moeten inleveren doen ze dat wel. Zeker mensen die bij grote corporates gezeten hebben zeggen ‘ik weet dat ik het heel goed gehad heb’ en geven zelf aan dat het prima is als ze moeten inleveren. Die realiteitszin is er wel.”
 

Gerelateerde artikelen