Voormalig CFO Eneco, Guido Dubbeld: “Het is heel makkelijk om te doen waar je bekend mee bent; dat voelt veilig. Maar op een bepaald moment wordt het gevaarlijk.”

Oud-CFO zet zijn strijd voor duurzaamheid voort met eco-thriller: Onderwater 2.0

Tien jaar lang heeft Guido Dubbeld de financiële touwtjes in handen gehad bij Eneco; een tijd waarin hij het verduurzamingsprogramma heeft zien opbloeien, mededankzij zijn eigen inzet. Van windparken en biomassacentrales tot slimme thermostaten, Dubbeld stond er middenin.

Zijn belangrijkste les? “Verandering op gang brengen is lastig, maar als het balletje eenmaal gaat rollen en de medewerkers het positieve erin gaan zien, dan kan het daverende snelheden bereiken.” En nu heeft hij een heuse eco-thriller geschreven.

CFO belangrijke rol in duurzame transitie

“De initiële trage verandering frustreerde me, maar het was ook mooi om te zien dat het op een bepaald moment ook heel snel kan gaan, zodra medewerkers erin geloven. Dan komt er veel energie los en kunnen mensen heel veel bereiken.”, aldus Dubbeld: "Zeker als CFO kun je een belangrijke rol spelen in de transitie naar duurzamere energiebronnen."
Waar de meeste CFO’s op de rem zouden trappen, durfde Dubbeld bij Eneco ook het gaspedaal te gebruiken. “Het is heel makkelijk om te doen waar je bekend mee bent; dat voelt veilig. Maar op een bepaald moment wordt het gevaarlijk. Dan raakt het bedrijf op den duur zijn strategische positie kwijt, ook al zie je dit in het begin niet.”

Extreme gevolgen klimaatverandering

Maar de grootste uitdaging van het vergroeningsproces is volgens Guido toch de klimaatverandering zelf, en haar gevolgen. Neem bijvoorbeeld wateroverlast, bosbranden en steeds vaker ook watertekorten. “Deze zomer zagen we het nog veelal in Zuid-Europa, maar vergeet niet dat hevige regenval ook nog in juli 2021 honderden slachtoffers heeft geëist in België en Duitsland. Op dat moment fietste ik met mijn zoon door België waar we door de politie werden tegengehouden omdat de straat letterlijk in een rivier was veranderd. Deze extreme weersomstandigheden gaan met de jaren alleen nog maar erger worden, ook bij ons. Infrastructuren worden aangetast en leefgebieden zullen drastische veranderingen ondergaan als het gaat om water- en voedselvoorzieningen. Een ‘mega-opgave’ waar de armere landen het meest kwetsbaar voor zijn en het minst voorbereid”, aldus de oud-CFO.

Duurzaam financieel leiderschap

De laatste tijd houdt de voormalig CFO zich steeds meer bezig met zulke maatschappelijke vraagstukken, onder andere door deel uit te maken van verschillende adviesorganen. Zo is Dubbeld bijvoorbeeld werkzaam in de raad van commissarissen van Elestor, een technologisch bedrijf dat efficiëntere en duurzamere vormen van energieopslag ontwikkelt.
Ook bij het commissariaat van Invest International is hij vaak te vinden. Hier komen bedrijven en organisaties samen die Nederlandse oplossingen bieden voor internationale vraagstukken. Invest International financiert investeringen in het buitenland die bijdragen aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. “Echt hartstikke leuk werk – en belangrijk.”

Lees ook: Jeanine Tijhaar (CFO Eneco): "Praat niet alleen over successen, maar ook over zaken die je gevormd hebben."

Van CFO tot eco-thrillerschrijver

Wat echter niet zo zeer in dit carrièrestraatje van duurzaam financieel leiderschap en advisering past, is het schrijven en uitgeven van een eigen ‘eco-thriller genaamd Onderwater 2.0; een ontwikkeling die de oud- CFO  zelf ook niet had verwacht.
“Na mijn tijd bij Eneco ben ik voor een week de bergen ingegaan met een groep, zonder enig contact met de buitenwereld. Toen heb ik nagedacht over hoe je impact kan maken zonder een organisatie ter beschikking te hebben met mensen en geld. Hoe kun je mensen op een andere manier in beweging brengen? Ik dacht: ik ga een boek schrijven! Een toegankelijk en spannend verhaal voor het brede publiek.” En zo geschiedde. Bij terugkomst typte Dubbeld gedurende zes maanden onder begeleiding zijn eerste versie. De volgende negen maanden bestonden uit herschrijven, schrappen en nog eens herschrijven. “Het was meermaals slikken bij opmerkingen van de redacteur over ambtenarentaal, inactieve hoofdpersonen en saaie prietpraat.”

Iets te realistisch?

Het hele verhaal is wel vier of vijf keer opnieuw neergezet, wat een vermoeiend proces is geweest. Het resultaat? Een spannende en iets te realistische eco-thriller met thema’s als: klimaat, cybergevaren, digitale manipulatie, extreemrechtse politiek en, misschien wel het belangrijkste van allemaal: overstromingen in West-Europa.
Het boek wijst op het belang van samenwerking in de EU, maar is ook een snerpende waarschuwing. Dubbeld: “Alhoewel de EU steeds sneller weet te handelen bij crises, zijn we niet klaar voor een eventuele watersnood op grote schaal, zeker niet wanneer cyberaanvallen mee gemoeid zijn. Als er grote aantallen slachtoffers te voorzien zijn, word het waarschijnlijk toch: ieder land voor zich.” Voor Dubbeld staat de waterramp in zijn boek symbool voor de huidige klimaatproblematiek in zijn geheel.

Jeugd activeren

De oud-CFO is met 90 VWO-5 leerlingen van een school in de buurt aan de slag gegaan. “Het idee hierachter was om op een leuke manier de jeugd te activeren op de verschillende thema’s, zodat er meer bewustwording komt rondom de bedreigingen rondom het klimaat. Zo schrijven leerlingen recensies over Dubbelds thriller, maken ze trailers of herschrijven ze het laatste hoofdstuk.” Een volgende stap zou de nieuwe thrillerschrijver het leuk vinden om op zoek te gaan naar iemand om samen aan een verfilming van het verhaal te werken. “Het klimaatprobleem heel dichtbij brengen. Hopelijk zet dat nog meer mensen in beweging.”
Voor Dubbeld is één ding echt belangrijk. Of je nu CFO, schoonmaker of scholier bent. Iedereen moet het voortouw nemen om bewuster om te gaan met de omgeving en de natuur. Want met afwachten of je buurman ook iets doet, komen we niet verder.”

Gerelateerde artikelen