21st century skills #2: Remote Team Building

Bepalende elementen bij de skill ‘Remote Team Building’ zijn inclusie en psychologische veiligheid.

Door globalisering en digitalisering wordt ons werk steeds sneller, complexer en global. Het gevolg hiervan is dat je effectiever, sneller en efficiënter moet kunnen communiceren en samenwerken. Daarom heeft Global Business Academy acht competenties gecreëerd om global team performance te vergroten. Van vitaal belang, nu we remote blijven werken en teamleden duizenden kilometers en culturen van elkaar verwijderd zijn. De tweede competentie die we behandelen in deze reeks is: Remote Team Building.

Psychological safety 
Toen mijn superleuke klant, Dow Chemical, me belde of ik mensen ken die trainingen gaven over psychological safety, moest ik even denken. Ja, ik kende wel iemand en ik gaf een naam door. Toen kwam ik het weer tegen, en weer, en las ik er een boek over. ‘Verrek’, dacht ik, ‘dit doe ik al jaren, alleen noem ik het trust’. En de auteur van dit prachtige boek heeft het alleen vanuit een Amerikaans perspectief belicht, zoals wel vaker gebeurt. Hoe je psychological safety creëert in Amerika is anders dan in Oost-Europa, Azië… of Nederland… Het is geen one size fits all model.

‘Je bent een watje als je je mond niet open doet’
In Nederland durven we ons vrij kwetsbaar op te stellen. Sterker nog: organiseer een meeting en iedereen heeft een mening, of je er nou wat vanaf weet of niet. Je bent een watje als je je mond niet open doet. Daarnaast hebben we weinig onderlinge competitiviteit waardoor we ons kwetsbaar op durven te stellen. En zijn we enorm direct natuurlijk: transparantie staat hoog in het vaandel. Mooie eigenschappen, maar juist daardoor zijn we niet altijd even goed in het creëren van psychological safety. Want wij durven alles, hebben weinig schroom en zien niet zo goed dat andere culturen daar moeite mee hebben. 

Inclusie
Een ander element dat allesbepalend is in de teamveiligheid is inclusie. Jouw global team is duidelijk divers, maar heeft iedereen het gevoel dat ze gehoord worden? Dit is soms best lastig. Ik herinner me een conference call toen ik nog voor Verizon werkte. Mijn Japanse collega deelde zijn bevindingen en inzichten. Het was langdradig. Zijn Engels was niet geweldig. Zijn accent was zwaar. Maar hij zei enorm valide dingen. Ik zag (en hoorde) mijn Amerikaanse collega’s in slaap sukkelen. Nadat hij klaar was, gaf ik een opsomming van wat Koji allemaal had gezegd. Je zag de Amerikanen bijna achterover vallen. We luisteren meestal beter naar mensen wiens Engels native is. We laten vaak mensen met de beste spreekvaardigheid aan het woord. Maar zijn die ook het beste? Wat mis je allemaal aan informatie? En aan motivatie? Als als die Amerikaanse collega na de tiende keer weer een platform krijgt, waarom zou je nog proberen mee te praten? Dit herken je waarschijnlijk al bij jezelf. Kun je nagaan hoe jouw zacht bespraakte Aziatische collega zich voelt.

Global Team Building
Waar psychologische veiligheid, vertrouwen, inclusie en gelijke carrièrekansen uiteindelijk toe leiden, is een team waar iedereen zichzelf durft te zijn. Deze elementen zijn de basis van jouw team building, van je personeelsbehoud en van het ontwikkelen van nieuwe leiders. Van een cultuur van openheid en transparantie: Ideeën opperen zonder de angst dat je een flater slaat. Problemen aan durven geven. Elkaar helpen en aanmoedigen. Dit klinkt ongetwijfeld als muziek in je oren. Global Team Building is het fundament waarop je alle andere competenties bouwt. Daarom trainen wij vaak alle teammembers over elkaar en brengen we ze samen. Te samen gaan ze aan de slag om huidige problemen op te lossen en een One Team Culture te creëren die problemen voorkomt. De energie die dan ontstaat, is prachtig. En de bonus? Je krijgt vanzelf meer inclusie. En niet te vergeten efficiëntie.

Ilse Kerling’s passie is reizen en cultuur. Op haar 23e vertrok ze naar Hong Kong om te begrijpen waarom Azië zo snel groeit. 16 jaar later kwam ze terug naar Nederland. Het viel haar op dat Nederlanders heel doelgericht zijn: ze weten precies wat ze willen bereiken, maar lopen vaak voorbij aan de hoe. Wat is nou de snelste en effectiefste manier on je doel te bereiken? Cultuur speelt daar een grote, onderschatte, rol in. Global Business Academy is gespecialiseerd in 21st century Cultural Intelligence. Ons doel is het versnellen van het succes van klanten en maximaliseren van global team performance.

Andere artikelen in deze serie:
21st century skills #1: Strategy and Planning
21st century skills #3: Effective Communication
21st century skills #4: Zelfmanagement
21st century skills #5: Constructieve Feedback
21st century skills #6: Driving Effectiveness
21st century skills #7: Decisionmaking
21st century skills #8: Managing Failures

Gerelateerde artikelen