4 Nederlanders die CFO- en COO-rol combineren

De CFO die COO is, het kan goed zijn voor de cijfers. Nederlandse bestuurders die de rollen combineren hebben allemaal een brede achtergrond.

Een recente studie door de Universiteit van Alabama keek of er verschillen zijn tussen bedrijven waar de CFO ook de COO is en bedrijven die een aparte COO hebben. Hieruit bleek dat het combineren van de rol in ieder geval geen negatieve gevolgen heeft en mogelijk zelfs positief uitwerkt voor de voorspelbaarheid van cijfers.

4 CFO's die ook COO zijn

In het Nederlandse bedrijfsleven is het een uitzondering dat de CFO ook de COO is. Dit zijn vier CFO’s die de rol van COO erbij hebben.

Edith Appels – CFO/COO Spar

De CFO/COO van Spar was voor zij deze rol in 2014 kreeg al een aantal jaar werkzaam in financiële functies bij Ahold. Haar achtergrond is echter breder. Ze is afgestudeerd bedrijfskundige en was aan het begin van haar carrière consultant bij KPMG. In een interview voor de website van Günther + van Grinsven Executive Search zei ze vorig jaar dat het combineren van de rollen discussies tussen finance en operatie makkelijker maakt.

Lees ook: Edith Appels nieuwe CFO bij Spar

Flip van Koten – CFO GasTerra

Econometrist Flip van Koten is formeel alleen CFO. Toen hij CFO werd heeft hij echter wel een groot deel van de portefeuille van zijn vorige rol, COO, behouden. Voordat hij COO werd bij GasTerra werkte van Koten meer dan 21 jaar bij ExxonMobil. Daar had hij uiteenlopende rollen, zowel commerciële als financiële. De laatste drie jaar was hij vice president Commercial bij het olie- en gasbedrijf.

Mike van Meurs – CFO/COO De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij

Mike van Meurs werd in 2007 voor het eerst CFO, bij het technisch ingenieursbureau Inrada. Daarvoor werkte hij bij Hypotheek Visie en tien jaar bij de Koninklijke Luchtmacht in uiteenlopende bedrijfsvoeringsfuncties. Hij volgde de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Geen typische CFO dus en niet zo gek dat hij als CFO/COO van de BOM ook verantwoordelijk is voor marketing en communicatie, product development, ICT en facilitaire zaken.

Reynout Vroegop – CFO/COO JLL Nederland

Reynout Vroegop is al sinds 2009 CFO van de Nederlandse vestiging van de grootste vastgoeddienstverlener ter wereld. Sinds 2012 heeft hij de dubbelrol van CFO/COO. Vroegop was eerder financieel manager bij Coca-Cola en business controller. Hij studeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit en volgde cursussen in financieel, maar ook algemeen management aan onder anderen HEC, Warwick Business School en INSEAD.
 

Gerelateerde artikelen