Banengroei VS zwakt flink af in juli

Werkloosheid in de VS stijgt naar 4,3%.

De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in juli flink afgezwakt. Dat verergert de zorgen over een afkoeling van de Amerikaanse economie en van de arbeidsmarkt. Volgens het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid kwamen er vorige maand 114.000 banen bij. Het cijfer over juni werd ook nog eens neerwaarts herzien.

  • Banengroei in juli valt lager uit dan verwacht met 114.000 nieuwe banen.
  • Economen hadden op 175.000 nieuwe banen gerekend.
  • Werkloosheid in de VS stijgt naar 4,3%, vierde maand op rij dat werkloosheid toeneemt.

Bedrijvigheid en rentebeleid

Deze week kwamen ook al tegenvallende cijfers over de bedrijvigheid van de Amerikaanse industrie, die naar het laagste niveau in acht maanden is gezakt. De toenemende signalen dat de economie afkoelt, kunnen de Amerikaanse centrale bank verder onder druk zetten de rente te verlagen om zo de economie te ondersteunen. De Federal Reserve komt naar verwachting in september met een eerste renteverlaging. Later dit jaar zouden dan meer verlagingen kunnen komen.

Marktreacties en toekomstige renteverlagingen

Op de financiële markten wordt nu gevreesd dat de Fed te lang heeft gewacht met het verlagen van de rente om een forse neergang van de economie te voorkomen. De centrale bank kan daardoor nog agressiever worden met renteverlagingen dit jaar.

Eerder deze week hield de Fed de rente onveranderd. De hardnekkige inflatie heeft de centrale bank tot nu toe weerhouden de rente te verlagen. Volgens president Jerome Powell van de Fed ligt de centrale bank wel op koers voor een verlaging in september. Mogelijk gaat het om een verlaging met een half procentpunt. Eerder rekenden kenners nog op een verlaging met een kwart procentpunt.

Gerelateerde artikelen