“Bedrijven onderschatten waarde menselijk kapitaal”

De schaarste aan talent kan wereldwijd tot 8,5 biljoen dollar aan misgelopen omzet leiden in 2030. In Nederland gaat het om bijna 60 miljard euro aan ongerealiseerde omzet.

Dat concludeert Korn Ferry op bassi van een wereldwijd onderzoek. Volgens Madeline Dessing, Managing Director bij Korn Ferry in Nederland, is het zaak dat bedrijven er werk van maken om de crisis af te wenden. "Als dit tekort niet wordt opgelost, zal dit een enorme impact hebben op de economische groei.” In Nederland zou het in 2030 gaan om een tekort van meer dan een half miljoen mensen. 

Uit eerder onderzoek van Korn Ferry bleek dat bestuurders in het bedrijfsleven zwaar op technologie inzetten voor toekomstige groei. Ruim tweederde van de toen ondervraagde CEO’s zag technologie als hun belangrijkste bron van toekomstige waardecreatie. Volgens Dessing onderschatten ze daarbij de waarde van menselijk kapitaal. “Technologie mag dan misschien de belofte van onbeperkte productiviteit in zich hebben, maar om het te gebruiken en te ontwikkelen zijn altijd nog de juiste mensen nodig. Sterker nog: er gaat een remmend effect uit van het gebrek aan mensen met de ervaring en vaardigheden die nodig zijn voor technologische ontwikkelingen als automatisering, kunstmatige intelligentie en zelflerende systemen.”

Gerelateerde artikelen