Energiehubs kunnen CO2-uitstoot flink verlagen op bedrijventerrein

Onderzoek Royal Haskoning: reductie van 4 tot 6 megaton CO2 in 2030.

Op bedrijventerreinen kan de CO2-uitstoot aanzienlijk omlaag als bedrijven gaan samenwerken in energiehubs waarin ze bijvoorbeeld de pieken in hun stroomgebruik op elkaar afstemmen. Dat kan een reductie van 4 tot 6 megaton CO2 opleveren in 2030, blijkt volgens het FD uit onderzoek van adviesbureau Royal Haskoning DHV. Dat is zo'n 3 tot 4 procent van de totale Nederlandse uitstoot.

Op dit moment lopen veel verduurzamingsplannen van bedrijven stuk op het volle stroomnet. Ze willen bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen op hun bedrijfsruimte, maar kunnen die stroom niet kwijt op het net. Of ze schaffen elektrische laadpalen aan om hun wagenpark te verduurzamen, maar krijgen van netbeheerders te horen dat ze achteraan kunnen sluiten op een lange wachtlijst voor de aansluiting. Want in de meeste plaatsen van Nederland is er geen ruimte meer om extra elektriciteit af te nemen.

Lees ook: Bedrijven verduurzamen ondanks belemmeringen (cfo.nl)

"Op veel bedrijventerreinen is een wereld te winnen door die problemen in elkaar te schuiven", zegt Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, een van de opdrachtgevers van het onderzoek. "Bijvoorbeeld als de buurman die van het gas af wil, de stroom kan afnemen van het bedrijf dat zonnepanelen plaatst."

(ANP)

Gerelateerde artikelen