CFO Award 2018 voor Aart Duijzer

Aart Duijzer is onderscheiden met een CFO Award.  De CFO van Refresco ontving de prijs tijdens de afsluiting van een drukbezochte CFO Day 2018 in Huis ter Duin.

Op de zonnige zomerdag werden er twee awards uitgereikt. Naast Duijzer viel ook Geraldine Matchett (DSM) in de prijzen. Robert Jan van de Kraats (oud-CFO Randstad) ontving dinsdag al een CFO Lifetime Achievement Award. De prijzen werden uitgereikt door jurylid Bert Groenewegen (CFO NS). Hij ontving in 2013 zelf een CFO Award.

>> Bekijk alle foto's van CFO Day 2018 en de Preconference
>> Lees meer verslagen:
– Alles meegemaakt (profiel Aart Duijzer)
– CFO Award 2018 voor Geraldine Matchett
– CFO DAY 2018 Robert Jan van de Kraats wint CFO Lifetime Achievement Award

– "Intuïtie gebruiken is niet zoiets als casino ingaan" (verslag CFO Day)
– Verwond, maar nimmer verslagen
– Hoe jonge medewerkers vastlopen in laag klei

“Een indrukwekkend bijdrage. Een CFO die alles gedaan heeft.” De jury heeft lovende woorden voor Aart Duijzer, die volgens hen duidelijk bewezen heeft een uitstekende CFO te zijn en daarom in aanmerking komt voor een CFO Award. 
Aart Duijzer is één van de oprichters van frisdrankenproducent Refresco, een bedrijf dat in 1999 start. In 18 jaar tijd maakt het bedrijf een enorme groei door. De omzet groeit van minder dan 100 miljoen euro tot circa 3,6 miljard euro nu. Al die tijd is Duijzer de CFO geweest.

Dijk van een trackrecord

Duijzer wordt gezien als een allround CFO. Een financial met een dijk van een track record. Gedurende de 18 jaar dat hij CFO is van het bedrijf, heeft hij vrijwel alles meegemaakt. Jarenlang was het bedrijf in handen van private equity, drie keer veranderde het van eigenaar. In 2011 gaf de onderneming High Yield bonds uit. In 2013 volgde de fusie met de nummer twee in Europa: Gerber Emig.

In 2015 ging Refresco naar de beurs. In 2017 volgde de overname van het Amerikaanse Cott, de nummer twee in de markt, waardoor de omzet met meer dan een miljard Euro toenam. Refresco werd daardoor ook één van de grootse spelers in de VS. Na de aankondiging van de overname van Cott volgde het bod van de Franse investeringsmaatschappij PAI op Refresco. Het bedrijf zal dus weer van de aandelenmarkt verdwijnen. Duijzer is al die tijd de constante factor geweest. Hij wordt geroemd vanwege het feit dat als CFO hij alle stappen heeft doorlopen en ondanks alle wisselingen van eigenaar altijd aan is gebleven als CFO. Duijzer geldt hierdoor dan ook een voorbeeld voor andere CFO’s in de community.

Beheerste groei

Duijzer is een echte business CFO. Hij weet die ondernemende rol goed te combineren met de meer controlerende rol. Hij maakt zo beheerste groei mogelijk. Gaan de zaken minder, dat weet hij rust te brengen. Een steunpilaar dus, binnen een organisatie die onstuimig gegroeid is. Refresco heeft die sterke groei doorgemaakt door circa twintig overnames, waarbij Duijzer een belangrijke rol heeft gespeeld. Door deze strategie kon Refresco stabiel door blijven groeien, ook als de markt tegenzat.

De samenwerking met CEO Hans Roelofs wordt bijzonder genoemd. De combinatie is sterk omdat de mannen complementair zijn. Juist door de status die Duijzer in het bedrijf geniet, wordt hij altijd betrokken bij plannen voor nieuwe business. 

Rol finance

Finance speelt een belangrijke rol binnen de organisatie, als de afdeling die de business van de relevante informatie voorziet om de juiste beslissingen te nemen en zorgt voor kapitaal voor overnames. Dit gebeurt, zonder dat finance een territorium op zich wordt. Men blijft servicegericht.

Binnen Refresco speelt cost leadership een belangrijke rol. Door de vele overnames is het bedrijf constant bezig kostenvoordelen te behalen. Duijzer gaat daarbij moeilijke beslissingen niet uit de weg en zorgt zo dat het bedrijf zeer concurrerend blijft. Bij overgenomen bedrijven wordt snel een route uitgezet voor de integratie.  

Lokaal ondernemerschap

De CFO heeft een belangrijke rol gespeeld binnen de professionalisering van het bedrijf. Duijzer is in staat de mensen lokaal mee te nemen in de veranderingen. Binnen finance is gekozen voor een centralisatie, om orde aan te brengen in de decentrale structuur van het bedrijf. De uniformering van deze en andere systemen helpt het bedrijf om in control te blijven. Tegelijkertijd laat men het lokaal ondernemerschap ongemoeid. De board adviseert, maar blijft wel in control.

Ruimte geven

In zijn team geeft Duijzer mensen de ruimte. Hij stuurt op afstand; laat mensen zelf beslissingen nemen. Ook op lokaal niveau biedt hij de business de ruimte. Tegelijkertijd is hij zeer goed op de hoogte over wat er speelt in het bedrijf. 

CFO Awards

Ieder jaar worden namens de CFO Association de CFO Awards uitgereikt aan de CFO‘s die het beste met de uitdagingen en kansen van de huidige tijd om zijn gegaan. Samen met de CFO community stelt CFO Magazine een longlist op waaruit de jury een keuze maakt. Uiteindelijk gaat het bij de awards om de duidelijk positieve impact die de CFO heeft gehad op de onderneming en de voorbeeldrol die hij of zij vervult voor peers. Vorig jaar vielen Jeff Carr (Ahold Delhaize) en Ron Hemmer (Hunkemöller) in de prijzen. 

Jury

-Bert Groenewegen – CFO NS
-Petri Hofsté –Commissaris bij onder andere bij Achmea, Fugro en Rabobank
-Pieter de Jong – Partner en Managing Director Benelux bij 3i Private Equity
-Renier Vree – CFO AkzoNobel Chemicals

Criteria

De criteria voor de CFO Award zijn:
-De CFO heeft een duidelijk track record binnen finance
-De CFO speelt een belangrijke rol binnen de business
-De CFO is zichtbaar en geldt vanwege zijn of haar prestaties als boegbeeld binnen de CFO Community.

Bent u volgend jaar ook bij CFO Day?
Wilt u aanwezig zijn bij CFO Day op 5 juni 2019? Wilt u het hele jaar door netwerken op topniveau? Treed dan toe tot de CFO Association, dé exclusieve community van CFO’s en FD’s in Nederland. Als lid bent u welkom tijdens de exclusieve CFO Association Fora en toonaangevende congressen zoals CFO Day, Executive Day, Private Equity Summit en Leadership in Finance Summit. Evenementen vol inspiratie, interactie, knowhow, hoog niveau aan hospitality en netwerken met collega CFO’s en FD’s. Tevens ontvangt u CFO Magazine. Sluit u nu aan. Lees hier meer.

Ook interessant voor u als Executive Financial:  
1. Save the Date in 2018. Ontmoet CFO's en Financieel Directeuren tijdens inspirerende events. Bekijk alle evenementen hier
2. Vergroot uw kennis met opleidingen van topniveau. Bekijk trainingen en cursussen voor u en uw collega’s op AlexVanGroningen.nl.