Robert Jan van de Kraats wint CFO Lifetime Achievement Award

CFO DAY 2018 - Tijdens de preconference van CFO Day 2018 heeft Robert Jan van de Kraats een CFO Lifetime Achievement Award ontvangen. Van de Kraats nam dit jaar afscheid als CFO van Randstad na een lange en succesvolle carrière bij het bedrijf.

Van de Kraats kreeg de award uit handen van jurylid Bert Groenewegen (CFO NS), die het bijzondere karakter van de onderscheiding benadrukte: "Het is een speciale prijs, die je alleen krijgt als je echt iets betekend hebt. En Robert Jan van de Kraats heeft veel betekend in de CFO Community."

>> Bekijk alle foto's van CFO Day 2018 en de Preconference
>> Lees meer verslagen:
– CFO Award Geraldine Matchett
– CFO Award 2018 voor Aart Duijzer
– CFO DAY 2018 Robert Jan van de Kraats wint CFO Lifetime Achievement Award

– "Intuïtie gebruiken is niet zoiets als casino ingaan" (verslag CFO Day)
– Verwond, maar nimmer verslagen
– Hoe jonge medewerkers vastlopen in laag klei
– Opening CFO Day 2018: “Balanceren is het slechtste wat je kunt doen”

Van De Kraats sprak bij het in ontvangst nemen over het belang van impact van de functie. "Als CFO moet je het zelf doen. Er is geen hulp. Natuurlijk is er een CEO en een raad van commissarissen. Maar uiteindelijk heb je je eigen taak. En die gaat verder dan alleen een technische analyse maken. Echt impact hebben doe je met emotie, volledige inzet en door inspirationally irritating te zijn." Hij noemde het ontvangen van de award een grote eer en zei de onderscheiding te accepteren "on behalf of the entire Randstad finance team".

Lees ook: "Randstad zal altijd mijn tent blijven" (interview Robert Jan van de Kraats)

Boegbeeld

Maar liefst zeventien jaar lang was Robert Jan van de Kraats CFO van Randstad. Een tijd waarin hij uitgroeide tot een boegbeeld van een organisatie die sterk groeide. Van 5 miljard euro omzet naar meer dan 23 miljard in 2017. De winstgevendheid nam toe met een factor negen. Randstad ontwikkelde zich tot een wereldspeler.  

Randstad groeide zowel organisch als door overnames. Van de Kraats toonde als verantwoordelijke voor die acquisities veel lef. Een opvallende overname in het rijtje was Vedior in 2006. Dit bedrijf was toen bijna even groot als Randstad zelf. De overname zorgde ervoor dat Randstad internationale stappen kon zetten. Van de Kraats was ook verantwoordelijk voor de integratie van de bedrijven na de overnames.  

Teugels aanhalen en laten vieren

De CFO was daarnaast nauw betrokken bij de transformatie die het bedrijf heeft doorgemaakt. Randstad was in het verleden vooral een decentraal aangestuurde organisatie. Van de Kraats gaf de professionalisering vorm door processen strakker neer te zetten. Tegelijkertijd zorgde hij dat de professionaliseringslag paste bij het DNA van de organisatie. Hij voorkwam dat het hoofdkantoor te dominant werd. Van de Kraats trok de teugels strak, maar wist ook wat het moment was om ze te laten vieren. 

Randstad maakte een transformatie door van een vooral op Nederland gerichte uitzender, tot een digitale en internationale dienstverlener op HR-gebied. Men nam initiatieven om op digitaal gebied te innoveren, bijvoorbeeld met het Randstad Innovation Fund; een corporate venturing fonds dat investeert in start-ups en zich richt op onder andere online platforms, big data en analytics en machine learning. Ook de overname van vacaturesite Monster vormde een belangrijke stap in de digitale transformatie. Hierdoor verwierf het bedrijf veel expertise op het gebied van big data. 

Stevige rol finance

Van de Kraats wist de rol van finance stevig neer te zetten. De afdeling heeft duidelijk een navigerende rol in de organisatie en weet de business op die manier te ondersteunen. Finance gebruikt nieuwe technologie als robotisering om de organisatie efficiënt te laten functioneren. Via het World League Finance-programma zet men in op verbetering van de finance functie zelf. De veranderingen beginnen bij lokale CFO’s, daarbij ondersteund door een centraal team. Van de Kraats wist een sterk team om zich heen te verzamelen, onder andere door te focussen op talentmanagement. 

Randstad is een financieel gezond bedrijf. De organisatie krijgt veel lof vanwege de financiële discipline. Ook is er veel waardering vanwege de manier waarop het bedrijf met zijn stakeholders communiceert. In 2016 won Randstad nog de FD Henri Sijthoff Prijs voor de beste financiële verslaggeving.

Eigen visie

Van de Kraats staat bekend als een heldere en duidelijke CFO. Hij praat niet mee met de CEO, maar vormt een visie en deelt die ook binnen de organisatie. Hij toonde lef door verschillende overnames te doen en discipline in de standaardisatie van bedrijfsprocessen. 
Hij heeft zich als CFO ook veel ingezet voor de maatschappelijke functie van het bedrijf. Bijvoorbeeld voor de speciale ‘stepping-stone’-trajecten waarin mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt via uitzendwerk aan het werk komen. De CFO heeft ook altijd veel energie gestoken in maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Randstad. 

Waardering vakgenoten

Van de Kraats is een graag gezien figuur binnen de CFO Community, die altijd een actieve bijdrage heeft geleverd. Hij is bereid zijn kennis te delen en geldt door zijn zichtbaarheid als een voorbeeld voor andere CFO’s. In aanloop naar zijn afscheid werd zijn naam dan ook regelmatig genoemd door vakgenoten als kandidaat voor de CFO Lifetime Achievement Award. 

Ook buiten de wereld van finance zet hij zijn kennis in. Op verschillende plekken wordt hij gevraagd zijn expertise te delen. Zo is hij lid van de Monitoring Commissie Corporate Governance. Een zichtbare CFO dus voor de buitenwereld, die een goede reputatie geniet onder beleggers.  

Illustere namen

Voor de jury was het snel duidelijk dat Robert van de Kraats thuishoort in het rijtje met illustere voorgangers als Jan Hommen, René Hooft Graafland en Jack de Kreij. In het jaar van zijn afscheid bij Randstad, was dit dan ook het moment om hem de CFO Lifetime Achievement Award te overhandigen. 

Bent u volgend jaar ook bij CFO Day?
Wilt u aanwezig zijn bij CFO Day op 5 juni 2019? Wilt u het hele jaar door netwerken op topniveau? Treed dan toe tot de CFO Association, dé exclusieve community van CFO’s en FD’s in Nederland. Als lid bent u welkom tijdens de exclusieve CFO Association Fora en toonaangevende congressen zoals CFO Day, Executive Day, Private Equity Summit en Leadership in Finance Summit. Evenementen vol inspiratie, interactie, knowhow, hoog niveau aan hospitality en netwerken met collega CFO’s en FD’s. Tevens ontvangt u CFO Magazine. Sluit u nu aan. Lees hier meer.

Ook interessant voor u als Executive Financial:  
1. Save the Date in 2018. Ontmoet CFO's en Financieel Directeuren tijdens inspirerende events. Bekijk alle evenementen hier
2. Vergroot uw kennis met opleidingen van topniveau. Bekijk trainingen en cursussen voor u en uw collega’s op AlexVanGroningen.nl.