CFO Award 2018 voor Geraldine Matchett

CFO DAY 2018 - Geraldine Matchett is onderscheiden met een CFO Award. De CFO van DSM ontving de prijs tijdens de afsluiting van een drukbezochte CFO Day 2018 in Huis ter Duin.

Het was een entourage om je vingers bij af te likken. Het prachtige Grand Hotel Huis ter Duin, het goudgele strand voor de kust van Noordwijk, de woeste Noordzee golven, een zonovergoten dag met temperaturen boven de twintig graden… En in en om het hotel een groot aantal CFO's. Gekomen voor een ongekende diversiteit aan masterclasses en de uitreiking van twee awards. 

Geraldine Matchett is onderscheiden met een CFO Award. Naast Matchett viel ook Aart Duijzer (Refresco) in de prijzen. Robert Jan van de Kraats (oud-CFO Randstad) ontving dinsdag al een CFO Lifetime Achievement Award. De prijzen werden uitgereikt door jurylid Bert Groenewegen (CFO NS). Hij ontving in 2013 zelf een CFO Award.

>> Bekijk alle foto's van CFO Day 2018 en de Preconference
>> Lees meer verslagen:
– "Jezelf zijn is kracht" (profiel Geraldine Matchett)
– CFO Award 2018 voor Aart Duijzer
– CFO DAY 2018 Robert Jan van de Kraats wint CFO Lifetime Achievement Award
– Opening CFO Day 2018: “Balanceren is het slechtste wat je kunt doen”
– Verwond, maar nimmer verslagen

– Hoe jonge medewerkers vastlopen in laag klei

Geraldine Matchett is sinds 2014 CFO van DSM. In vier jaar tijd laat ze zien een sterke CFO te zijn, die een voorbeeldfunctie vervult en de finance functie verder helpt. Haar kwaliteiten hebben eerder in haar loopbaan al tot een onderscheiding geleid: in Zwitserland werd ze in 2014 CFO van het jaar. Nu volgt dus ook in Nederland een onderscheiding. Matchett verdient volgens de jury een award vanwege de volgende redenen. 

Sparringpartner

Toen Matchett binnenkwam stond DSM onder druk. De koers in het bedrijf moest om. Er moest meer autonome groei bereikt worden, targets werden belangrijker. Dit maakte dat de positie van de CFO invloedrijker werd. Matchett pakte direct haar rol en hielp de kalmte in het bedrijf terug te dringen. Ze herstructureerde de schulden, waardoor er meer speelruimte ontstond. DSM zette een reorganisatieprogramma op, waarmee het bedrijf kosten bespaart. En de resultaten hiervan zijn goed. De omzet laat de laatste jaren een stijgende lijn zien. En vooral de winst is sinds 2014 sterk gegroeid. 

Matchett heeft binnen DSM een brede rol. Ze zet de financiële strategie uit, maar heeft daarnaast een goed beeld van de business. Ze heeft gevoel voor risico’s maar daarnaast staat ze open voor verandering. Ze denkt mee over de strategie en is op deze manier een volwaardig sparringpartner van de CEO. 

Passie voor finance

Matchett heeft een echte passie voor finance, maar ook voor verandering. Ze heeft een duidelijke visie over de functie en heeft bij DSM een transformatie in de organisatie volbracht. Tegenwoordig is er sprake van een global finance organisatie. Hierdoor is de afdeling goedkoper, sneller en flexibeler geworden.

Naast finance heeft Matchett ook IT in haar portefeuille. Samen met de CIO heeft ze digital tot een speerpunt in de organisatie gemaakt. DSM geldt als een voorbeeld voor andere bedrijven op het gebied van robotics en big data.

Gezicht DSM

Wat direct opvalt is de zichtbaarheid van Matchett. Ze wordt een moderne CFO genoemd, die uitstekend communiceert. Een CFO die open en benaderbaar is, zowel binnen als buiten de organisatie. Hierdoor is ze mede het gezicht van DSM geworden. Binnen het bedrijf wist ze zich door haar aanpak binnen korte tijd erg geliefd te maken. Ook onder investeerders geniet ze een goede reputatie. 
Matchett is een leider die mensen in de organisatie de ruimte geeft om zelf projecten op te pakken. Ze stapt enkel in wanneer nodig. 

Duurzaamheid

De visie van Matchett gaat verder dan enkel het heden en het eigen bedrijf. Matchett studeerde duurzaamheid en toont veel maatschappelijke betrokkenheid. Ze denkt mee over vraagstukken over de rol van finance binnen thema’s als waardecreatie op lange termijn of duurzaamheid. Matchett maakt deel uit van de werkgroep Accounting for Sustainability, opgericht door Prins Charles.  

CFO Awards

Ieder jaar worden namens de CFO Association de CFO Awards uitgereikt aan de CFO‘s die het beste met de uitdagingen en kansen van de huidige tijd om zijn gegaan. Samen met de CFO community stelt CFO Magazine een longlist op waaruit de jury een keuze maakt. Uiteindelijk gaat het bij de awards om de duidelijk positieve impact die de CFO heeft gehad op de onderneming en de voorbeeldrol die hij of zij vervult voor peers. Vorig jaar vielen Jeff Carr (Ahold Delhaize) en Ron Hemmer (Hunkemöller) in de prijzen. 

Jury

-Bert Groenewegen – CFO NS
-Petri Hofsté –Commissaris bij onder andere bij Achmea, Fugro en Rabobank
-Pieter de Jong – Partner en Managing Director Benelux bij 3i Private Equity
-Renier Vree – CFO AkzoNobel Chemicals

Criteria

De criteria voor de CFO Award zijn:
-De CFO heeft een duidelijk track record binnen finance
-De CFO speelt een belangrijke rol binnen de business
-De CFO is zichtbaar en geldt vanwege zijn of haar prestaties als boegbeeld binnen de CFO Community.

Bent u volgend jaar ook bij CFO Day?
Wilt u aanwezig zijn bij CFO Day op 5 juni 2019? Wilt u het hele jaar door netwerken op topniveau? Treed dan toe tot de CFO Association, dé exclusieve community van CFO’s en FD’s in Nederland. Als lid bent u welkom tijdens de exclusieve CFO Association Fora en toonaangevende congressen zoals CFO Day, Executive Day, Private Equity Summit en Leadership in Finance Summit. Evenementen vol inspiratie, interactie, knowhow, hoog niveau aan hospitality en netwerken met collega CFO’s en FD’s. Tevens ontvangt u CFO Magazine. Sluit u nu aan. Lees hier meer.

Ook interessant voor u als Executive Financial:  
1. Save the Date in 2018. Ontmoet CFO's en Financieel Directeuren tijdens inspirerende events. Bekijk alle evenementen hier
2. Vergroot uw kennis met opleidingen van topniveau. Bekijk trainingen en cursussen voor u en uw collega’s op AlexVanGroningen.nl.