CFO nog terughoudend met nieuwe technologie

Bestaat de 'digitale CFO’ al? Nee, is het antwoord voor wie cijfers van recent onderzoek bekijkt.

Over het grote belang van technologie voor finance wordt vaak geschreven. Nieuwe technologie kan leiden tot kostenreductie, meer efficiëntie, betere reporting en meer inzicht. Zaken als big data en robotisering kunnen helpen de positie van finance binnen het bedrijf te versterken. De CFO zou in dit verhaal de innovatieleider moeten zjin en de strateeg die door middel van technologie het bedrijf helpt razendsnel op nieuwe ontwikkelingen in te springen. Uit Amerikaans onderzoek van CFO Research onder 203 Finance Executives van de CFO IT Survey, komt een iets genuanceerder beeld naar voren. 

Bijna de de helft van de respondenten (46 procent) voelt zich niet of totaal niet comfortabel in een rol waarin de CFO de verantwoordelijkheid heeft over de IT-strategie van het bedrijf. 43 procent van de respondenten gaf aan wel iets voor deze rol te voelen, 11 procent stond er volledig achter. Gevraagd naar hoe ze technologie zagen, varieerden de antwoorden; van een middel om onderscheidend te zijn, tot een noodzakelijk kwaad of een kostenpost die moeilijk te managen is. 

Het is zeker niet zo dat de CFO’s hun kop in het zand steken. Ze zien het belang van technologie in en hun bedrijven doen investeringen. Uit het onderzoek bleek dat 77 procent technologie als essentieel ziet voor het groeipotentieel van het bedrijf. Slechts 22 procent van de respondenten was het hier niet mee eens. Negen op de tien executives denken in een toekomst meer technologische vaardigheden nodig te hebben. Maar de bereidheid dat te doen, blijft achter. Ongeveer de helft nam dit jaar de moeite nam om de skills op dit gebied bij te spijkeren. 
17 procent ziet zichzelf als een early adopter, 10 procent noemt zich zelfs enthousiast over nieuwe technologie. Maar een meerderheid geeft aan slechts op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen, 16 procent denkt een paar generaties achter te liggen. 

Een groot deel van het budget van de finance-afdelingen gaat op aan technologie. Tien procent gaf aan te verwachten dat de investeringen flink gaan toenemen, bij 49 procent gaat het om een bescheiden toename. Qua impact binnen finance verwacht 38 procent dat processen efficiënter kunnen worden. 35 procent denkt dat de investeringen zullen leiden tot verlaging van kosten. Andere voordelen volgens de respondenten zijn accuratere reporting en het faciliteren van data en analytics (beide 34 procent). 
 

Gerelateerde artikelen