CFO pikt blockchain nog niet op

De hooggespannen verwachtingen rondom blockchain maken nog niet heel veel indruk op CFO’s. Weinig bedrijven werken al met de technologie. 

Dat blijkt uit de Duke University/CFO Global Business Outlook survey, een onderzoek gehouden onder CFO’s wereldwijd. 30 procent van de Europese CFO’s verwacht niet dat hun business niet geraakt wordt door blockchain. Van de Amerikaanse CFO’s verwacht zelfs 37 procent geen invloed van de nieuwe technologie op hun business.

In Europa denkt 43 procent wel dat hun bedrijf te maken krijgt met gevolgen van de technologische ontwikkeling, maar weet niet op welke manier. 19 procent verwacht dat hun businessmodel geraakt gaat worden, maar heeft zich hier nog niet op voorbereid. Slechts 6 procent is wel met voorbereiding bezig, 1 procent zegt al met de technologie te werken. 

De kennis van blockchain onder CFO’s blijkt nog niet heel wijdverbreid te zijn. Slechts 15 procent zegt blockchain goed te begrijpen, 4 procent heeft een professioneel begrip van de technologie. Het merendeel snapt de basis van blockchain (65 procent). 

Lees ook: "Minder disputen en openstaande betalingen door blockchain"

Big data populair

Andere, vaak 'oudere' technologieën zijn vaak bekender of worden al meer ingezet. Vooral big data speelt voor veel bedrijven al een belangrijke rol. 26 procent van de bedrijven bereid zich voor om deze technologie te gaan gebruiken, 11 procent doet dit al. Iets minder populair is artificial intelligence; 13 procent bereid zich voor, 8 procent is er al actief mee. Advanced analytics zit ook nog in de voorbereidingsfase (14,3 procent). 5 procent van de bedrijven werkt al met deze technologie, wat ook geldt voor machine learning en robotic process automation. Cryptovaluta zoals bitcoin of ethereum worden nog nauwelijks gebruikt. 
Ook in onderzoek van CFO Magazine onder CFO’s kwam big data als de technologie naar voren waarvan financials het meeste verwachten. 

Rol CFO

Is de CFO de aangewezen persoon om innovaties op te pakken? Onlangs verscheen onderzoek waaruit bleek dat CFO’s nog terughoudend zijn met nieuwe technologie. Ondanks de vele grote woorden rondom de toekomst van finance en technologie, voelen slechts weinig CFO’s zich comfortabel in een rol waarin ze de IT-afdeling aansturen. De topfinancials zeggen op de hoogte te blijven van nieuwe technologie, maar zijn zeker geen early-adopters. Niet iedereen bleek bereid te zijn om skills op dit gebied bij te spijkeren.
  
Uit onderzoek van CFO Magazine bleek de rol die de CFO voor zichzelf weggelegd ziet binnen innovatie vooral het faciliteren van besluitvorming te zijn, met het aanjagen van innovatie op een tweede plek. 


 

Gerelateerde artikelen