CFO Profiel: Hans van Leeuwen

Hans van Leeuwen is CFO bij spoorwegbeheerder ProRail.

Toen Hans van Leeuwen in 2016 CFO van ProRail werd, was de spoorwegbeheerder vaak negatief in het nieuws. Na het vertrek van financieel directeur Eric Steeghs in 2013, waren er twee interim-CFO’s actief. Er waren meerdere berichten over financiële tegenvallers. Het bedrijf zou financieel stuurloos zijn.

Kort na zijn aantreden nuanceerde Van Leeuwen dat beeld al tegenover het FD: “Ik merk wel dat men hier het geluid uit de buitenwereld soms niet goed begrijpt. Wat ik zie, is dat de verbeteringen en aanpassingen in de financiële huishouding vol zijn ingezet conform de planning die er was.” Dat er meevallers en tegenvallers waren is volgens Van Leeuwen onvermijdelijk, maar zo ging hij verder: “Kijkend naar de laatste jaren, is er bij ProRail in doorsnee sprake van evenwicht.”

Lees ook: Leiderschap op het scherpst van de snede

Na zijn aantreden was er al gauw een eerste succesje te melden: zonder al te veel tegenslag werd de jaarrekening goedgekeurd door de accountant. Ook over de rest van 2016 was er tevredenheid. Voor het eerst in zijn bestaan gaf ProRail alle middelen van de overheid en spoorvervoerders uit. Van Leeuwen is hier dan ook ‘dolblij’ mee: “In tegenstelling tot het bedrijfsleven waar ik vandaan kom moeten we hier op nul uitkomen. Als wij geld aanvragen voor onderhoud en investeringen, dan hoort daar voor de belastingbetaler tegenover te staan dat we die taken ook uitvoeren.”

Disruptieve ontwikkelingen en negatieve pers zijn overigens niets nieuws voor Van Leeuwen. In 2015 blikte Van Leeuwen tijdens een masterclass van CFO.nl terug op zijn tijd bij T-Mobile. Tijdens zijn jaren als CFO vond er een twitteractie plaats, gestart door Youp van het Hek, om de gebrekkige klantenservice van T-Mobile aan de kaak te stellen. “We werden compleet verrast,” zegt Van Leeuwen. “Uiteindelijk hebben we een speciaal team opgesteld om de problemen op te lossen zodat de organisatie gewoon door kon gaan met werkzaamheden.”

 

Over ProRail
Prorail is de beheerder van alle spoorinfrastructuur in Nederland. De spoorwegbeheerder verdeelt het spoor onder alle vervoerders, en leidt de treinen in goede banen. Verder onderhoudt, vernieuwt en beheert het bedrijf onder meer de sporen, stations, bruggen, tunnels, ecoducten, overgangen tot wissels en seinen. Daarnaast vervoert ProRail elektriciteit van de energieleverancier naar de treinen. De Nederlandse Staat is de enige aandeelhouder van de spoorwegbeheerder. Dit aandeelhouderschap is ondergebracht bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu ProRail telt anno 2017 meer dan 4000 medewerkers.

Carrière
2016 – heden      CFO, ProRail
2014 – 2016        Commissaris, Simpel.nl
2012 – 2015        CFO, VolkerWessels
2000 – 2012        CFO, T-Mobile Nederland
1992 – 2000        CFO, Kelly Services

Opleiding
1984 – 1989        Business Administration, Management and Operations (MSc),
                             Erasmus Universiteit

Raad van Bestuur
Pier Eringa                   CEO
Hans van Leeuwen     CFO
John Voppen               COO

Dit profiel is onderdeel van een reeks. Op CFO.nl worden alle Nederlandse top-CFO's geportretteerd in de rubriek Who's who.

Gerelateerde artikelen