CFO Profiel: Peter Kelly

Peter Kelly is sinds 2017 teruggekeerd op zijn oude post als CFO en executive vice president van NXP. Kelly was eerder, van 2012 tot 2015, ook werkzaam in deze functies. Kelly is ook raadslid van productontwikkelaar Plexus.

Kelly heeft, voordat hij bij NXP terechtkwam, bij meerdere technologiebedrijven gewerkt, waaronder Agere Systems en UGI Corporation. De financieel topman ging in 2011 bij NXP werken als EVP en general manager global operations. In 2012 werd hij benoemd tot CFO van het bedrijf, hij had deze functie tot 2015, tot Daniel Durn het van hem overnam. Kelly focuste zich sindsdien op de strategie en M&A van NXP.  Sinds augustus 2017 is de Amerikaan weer terug in zijn oude functie, maar blijft zich tevens bezighouden met de overname door Qualcomm.

In een interview met cfo.nl in 2014 stelde Kelly dat finance bij NXP ondergeschikt is aan de business is in termen van business development en waardecreatie. “In mijn visie zou het wat vreemd zijn als de innovaties van NXP afhankelijk waren van financials.” aldus de CFO. “Onze briljante technische mensen zijn leidend met hun bedrijfsprocessen en Research & Development. Wij moeten er met onze ondersteuning voor zorgen dat zij hun werk goed kunnen doen om als bedrijf voorop te blijven lopen.”

Kelly beschrijft zichzelf niet als een typisch Amerikaanse workaholic. “De bekende discussie tussen Amerikanen en Europeanen over de balans tussen werk en leven heeft volgens mij de verkeerde insteek. Alsof iedereen in de VS leeft om te werken en in Europa werkt om op vakantie te gaan. Daar draait het voor mij niet om, wel om mijn passie te volgen. Ik heb plezier in mijn werk, dan ben je ook niet snel moe.”

Lees ook: Peter Kelly, CFO van NXP Semiconductors: Financials bij NXP houden van technologie en CFO NXP financiert miljarden overname Freescale met cash, schuld en aandelen

Over NXP
NXP Semiconductors is een wereldwijd opererende halfgeleiderproducent. In 2006 werd de voormalig divisie van Philips Semiconductors afgesplitst van Philips, en verzelfstandigde het bedrijf. Het hightechbedrijf is marktleider in de ontwikkeling van chips voor de auto-industrie en met haar producten en diensten streeft NXP naar gemakkelijker, veiliger en duurzamer leven met betere connecties en infrastructuur. In 2016 haalde het bedrijf een omzet van 9,5 miljard dollar met een nettoverlies van 192 miljoen dollar. Het bedrijf heeft vestigingen in 25 landen en telt ruim 31.000 werknemers die werkzaam zijn in meer dan 33 landen. Het Amerikaanse Qualcomm heeft plannen om NXP over te nemen voor 43 miljard euro. Dit zou de grootste overname ooit zijn in de chipbranche. De deal zal waarschijnlijk eind 2017 afgerond zijn. 

Naam:                   Peter Kelly
Bedrijf:                  NXP Semiconductors
Geboortejaar:      1957
Nationaliteit:        Amerikaanse en Britse

Carrière
2017 – heden      Non Executive Director, GPK
2005 – heden      Board Director, Plexus
2015 – 2017        EVP, NXP Semiconductors
2012 – 2015        CFO, NXP Semiconductors
2011 – 2012        EVP & General Manager Global Operations, NXP Semiconductors
2007 – 2011        CFO, UGI Corporation
2005 – 2007        EVP & CFO, Agere Systems
2000 – 2005        EVP Global Operations, Agere Systems
1994 – 2000        COO, Fujitsu-ICL Transaction Solutions Inc.
1985 – 1987        Financial Controller, Texas Instruments France    
Opleidingen
1975 – 1978        BSc, Management Sciences, The University of Manchester

Raad van Bestuur
Richard Clemmer                 CEO & President
Chris Belden                          Lid RvB
Guido Dierick                         Lid RvB
Alexander Everke                  Lid RvB
Peter Kelly                              CFO & Executive Vice President Operations
Peter Kleij                               Lid RvB
Ruediger Stroh                      Lid RvB
Frans Scheper                       Lid RvB
Kurt Siever                             Lid RvB
Karl-Hendrik Sundström      Lid RvB
 

Dit profiel is onderdeel van een reeks. Op CFO.nl worden alle Nederlandse top-CFO's geportretteerd in de rubriek Who's who.

Gerelateerde artikelen