Economische ongelijkheid tussen Nederlandse regio’s groeit

Rabobank: sectoren industrie en handel krijgen het zwaar.

De economische ongelijkheid tussen de regio’s in ons land groeit. Waar sterkere gebieden, zoals technologieregio Brainport Eindhoven en Groot-Amsterdam, verder doorgroeien, zakken regio’s die al achterblijven verder weg. Dat speelt onder meer in het noorden van Nederland. Dat voorspelt de Rabobank volgens het AD in zijn nieuwe economische regioprognoses.

Voor volgend jaar gaat de bank uit van een landelijke groei van "slechts" 0,6 procent en voor 2024 van 1 procent. Dat is flink lager dan dit jaar (4,2 procent). De verschillen tussen de regio’s in ons land zijn groot. Het overgrote deel van de veertig regio’s zal nauwelijks groeien, een kwart kan zelfs een krimp tegemoetzien.

Vooral regio’s waar de sectoren industrie en handel oververtegenwoordigd zijn, krijgen het zwaar. Dat gaat dan onder meer om Alkmaar en omgeving, Leiden en omgeving, Drenthe en Friesland. "In Alkmaar bijvoorbeeld is handel een grote sector en omdat die sector krimpt, verwachten we ook een krimp voor de regio", verklaart regionaal econoom Floris Jan Sander van Rabobank.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen