“Een duurzaam verdienmodel voor landbouw dankzij innovatie en inzicht.”

Hoe Orffa uitdagingen in de feed-industrie tackelt met data en engineering.

Wanneer je met je producten positieve invloed uitoefent op onder meer reductie van broeikasgassen in de veevoerindustrie, dan kun je wel stellen dat je een bedrijf met een missie bent. Orffa bereikt dit met haar innovatieve voeroplossingen voor voerproducenten en boeren. Het bezorgt boeren niet alleen die kleinere footprint, maar maakt ook dat ze beter opgewassen zijn tegen de gevolgen van strenger wordende wetgeving, slinkende marges en veranderend consumentengedrag.

“We willen de landbouwsector helpen om een duurzaam verdienmodel op te zetten. Daarom ontwikkelen we betaalbare en efficiëntere veevoeroplossingen die tegelijkertijd de footprint reduceren”, zegt Nick van Burken, hoofd strategie, mergers & acquisitions bij Orffa. Om ook zélf duurzaam te groeien in de wereldwijde feed-industrie investeerde Orffa recent in een nieuw softwaresysteem. In de cloud natuurlijk. “Want we zijn een asset-light bedrijf. We moeten snel kunnen schakelen in onze branche en dan is een geïntegreerd en realtime inzicht in je data onmisbaar.”

Innovatie als sleutel voor succes

Orffa maakte de afgelopen dertig jaar een opmerkelijke transitie door, die tekenend is voor het innovatieve DNA, zakelijke instinct en het creatieve aanpassingsvermogen van het bedrijf. “We begonnen als distributeur van basisingrediënten voor diervoeder,” legt Van Burken uit. “Vijftien jaar geleden besloten we producten te branden onder ons eigen label. Daarna hebben we de stap gezet zelf producten te ontwikkelen en op de markt te brengen. Een transitie die gepaard ging met onze stappen richting de internationale markt. Ook buiten Europa.”

“We moeten snel kunnen schakelen in onze branche en dan is een geïntegreerd en realtime inzicht in je data onmisbaar.”

De redenen? Van Burken zet de uitdagingen op een rij: “De landbouwindustrie en diervoeding staan onder druk. Dat biedt tegelijk veel kansen. Onze traditionele markt in Europa krimpt weliswaar door onder andere politieke druk rondom het verkleinen van de veestapel en de consumenten-shift van vlees naar meer plantaardig eiwit, maar daar tegenover staat de groeipotentie in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Door de inkomens- en bevolkingsgroei in die werelddelen worden vlees, eieren en zuivel steeds populairder. Sterker nog, die proteïnes zijn in sommige gevallen zelfs nodig om mensen toegang te geven tot een gezonder dieet. Daarin willen we helpen, mét oog voor duurzaamheid.”

Pionieren in productontwikkeling

Om aan de veranderende vraag in de markt te voldoen, koos Orffa een proactieve koers. Met zelfontwikkelde technologie, patenten en intellectueel eigendom breidde Orffa niet alleen het productportfolio uit, maar versterkte het ook de positie in de markt. De focus ligt op het ontwikkelen van innovatieve oplossingen die aansluiten bij de behoefte van de klant.

Van Burken: “Kwaliteit staat al sinds de oprichting van het bedrijf hoog in het vaandel. Door in-house te ontwikkelen met een team van technici en wetenschappers en dit vervolgens te patenteren, brengen we unieke oplossingen op de markt. We schaken bij die productontwikkeling op meerdere borden waardoor we onze eindgebruikers helpen succesvol te zijn op een duurzame manier. Zo zorgen we dat een boer zijn vee efficiënter, gezonder en goedkoper kan laten groeien. Dit bereiken we onder andere door de voerconversie en de (darm)gezondheid van dieren te optimaliseren. Aanknopingspunten voor innovatie zijn onder meer veranderende wetgeving, macro-economische trends en duurzaamheidsvraagstukken. Op gebied van diervoederadditieven zoekt Orffa vooral oplossingen die diergezondheid, dierwelzijn of duurzaamheid verbeteren. Duurzaamheid kan inhouden dat voer beter verteerd wordt, zodat minder input zoals bijvoorbeeld soja nodig is, of doordat verbeterde opname tot minder uitscheiding van stikstof, ammoniak of mineralen naar het milieu leidt. Een gezond en gelukkig dier leidt veelal ook tot een verbeterde productie, waardoor het werkplezier van de boer verbetert, maar waardoor hij ook een beter economisch resultaat kan bereiken.”

Praktisch voorbeeld: landbouw verduurzamen met efficiënter diervoer

Orffa ontwikkelt en patenteert oplossingen voor efficiënter en gezonder diervoer. Een voorbeeld daarvan is een voedingsstof die dieren helpt om vetten in hun voer beter te verteren, waardoor ze meer energie uit hun voedsel halen en er minder van nodig hebben. Milieuonderzoeken naar dit product tonen aan dat wanneer alle Nederlandse kippen daarmee worden gevoerd, dit kan bijdragen aan het behalen van 10% van de beoogde reductie van broeikasgassen volgens het voorgestelde Nederlandse landbouwakkoord van 2023.

Meer lezen over Orffa en haar missie? Klik hier.

Slagkracht en wendbaarheid

Innovatieve slagkracht, slimme samenwerkingen met universiteiten, zorgen voor een flexibele operatie; het zijn allemaal ingrediënten voor de succesvolle groei die Orffa de laatste jaren doormaakte. Die groei realiseert het diervoederadditieven bedrijf – dat onderdeel is van de grote Japanse onderneming Marubeni – organisch, maar ook versneld door middel van fusies en overnames. “We willen onze positie verder versterken door bedrijven over te nemen die complementair zijn en daarmee bijdragen om onze doelen te bereiken,” zegt Van Burken.

“We willen de landbouwsector helpen om een duurzaam verdienmodel op te zetten.”

Over wendbaarheid zegt hij: “Orffa beheerst outsourcing van bedrijfsactiviteiten als logistiek, warehousing, productie en ICT als geen ander, maar wel in nauwe samenwerking met exclusieve partners. Dat zorgt ervoor dat we snel en slagvaardig zijn. Daardoor staan innovatie en feed engineering écht centraal. We kunnen hierdoor ook snel reageren op wat er speelt in de wereld. We willen een architect zijn in de strategie om de landbouwsector duurzamer en winstgevender te maken. Een deel van de oplossing begint met data en met betere inzichten in wat een boer nodig heeft om zijn dieren beter, gezonder, efficiënter en duurzamer te voeden.”

Transitie naar datagedreven werken

De data bemachtigen waar Van Burken het over heeft? Dat bleek met het oude software-applicatielandschap een te grote uitdaging. En ook de groei van Orffa ging te snel voor het systeem. Daarom besloot het bedrijf te investeren in een nieuw ERP-systeem. De keuze viel op SAP S/4HANA, public cloud, wat op dit moment geïmplementeerd wordt in samenwerking met NTT DATA Business Solutions (NTT DATA). Een partij die bewust gekozen werd vanwege de industriekennis in de food & agro-sector en implementatiemethodiek.

“We beschikken over een brei aan applicaties en informatie die niet centraal beschikbaar is, waardoor het moeilijk is om betrouwbare en uniforme gegevens te verkrijgen. De tijd die het duurt om alle data bij elkaar te krijgen, vormt hierin een obstakel. Het hebben van de juiste inzichten en een goede performance van een systeem is essentieel om keuzes te kunnen maken. De oplossing die we nu nog gebruiken is nu en ook in de toekomst niet toereikend meer”, vertelt Van Burken.

“Met realtime data kunnen we sneller inspelen op marktveranderingen en onze klanten nog beter van dienst zijn.”

Standaardisatie van het systeem

Systeemgedreven werken en klantgerichtheid zijn cruciale factoren voor Van Burken en zijn team. “Het huidige systeem is verouderd. Om onze groeiambities waar te maken, is het essentieel dat we onze processen standaardiseren en efficiënter maken. Door te werken met een centraal systeem, kunnen we ons als organisatie focussen op wat er echt toe doet: onze klanten, onze producten en de servicegerichte aanpak die daarmee gepaard gaat.”

Een SAP-systeem was niet direct de meest voor de hand liggende keuze. “Het wordt traditioneel gezien als log en complex. Vooral geschikt voor de ASML’s en Philips-en van deze wereld, niet zozeer de middelgrote partijen. Maar we zagen in het selectietraject dat het ons juist in staat stelt systeemgedreven te werken en op veel punten een versnellingsslag oplevert. Het is uniform, consistent, en niemand werkt straks nog buiten het systeem om. We zijn niet uniek als het aankomt op processen, dus een systeem als dit voorziet in onze basisbehoefte. Door onze werkwijze aan te passen aan de best practices van SAP kunnen we efficiënter werken. Daarnaast is dit systeem schaalbaar, wat essentieel is met het oog op onze groeiambitie.”

“We willen een architect zijn in de strategie om de landbouwsector duurzamer en winstgevender te maken.”

Marge-inzicht tot in kleinste details

Het inzicht in marges tot op detailniveau is in een branche waar met grondstoffen gewerkt wordt onmisbaar. Doorslaggevend in de keuze was dan ook het inzicht in winstgevendheid op transactioneel niveau wat het nieuwe systeem gaat bieden. Een functionaliteit die uit de koker van de experts van NTT DATA komt. Van Burken: “Dat was een belangrijk winpunt in ons selectietraject. We proberen dat nu in onze dagelijkse operatie ook in kaart te brengen, maar dat is een tijdrovend en handmatig proces. Deze applicatie doet dat straks automatisch en in real-time voor ons.”

Data als goudmijn voor inzicht

Het project verloopt voorspoedig, maar lessons learned zijn er ook. “Data hebben we als subproject geïnitieerd en dat hebben we onderschat. Er is veel legacy-data die niet altijd uniform is bijgehouden. Dat zijn we aan het opschonen en aan het verrijken volgens een data-governancestructuur. Juist omdat we steeds meer customer-centric werken, moeten we als organisatie zorgen dat we alles in huis hebben om de overstap te maken naar datagedreven werken. Inzicht in kosten, in klantgedrag en in klantbehoefte is daarin erg belangrijk. Van marketing tot supply chain en van sales tot inkoop, alles draagt bij aan een kwalitatief betere winst.”

“Klanttevredenheid staat bij ons centraal. Daarom investeren we continu in het verbeteren van onze producten en diensten.”

Combinatie van service en product

Die focus op klantgedrag- en behoefte? Die is ook belangrijk voor de toekomststrategie van Orffa. “Met SAP krijgen we straks meer inzicht in de klant. Als we alle end-to-end-data straks wél inzichtelijk hebben, kunnen we de klantbeleving verbeteren. Maar, we kunnen stakeholders en klanten ook beter informeren, omdat óók wij beter inzicht hebben in onze hele keten. Wanneer wordt iets geleverd? Wat is de impact van bepaalde situaties in onze supply chain en levert dat vertraging op? Dát inzicht, gecombineerd met onze eigen ontwikkelde producten zorgt ervoor dat we klanten over de hele wereld straks kunnen helpen met het opzetten van écht duurzame verdienmodellen met producten en services die volledig zijn afgestemd op wat zij nodig hebben. Met onze innovatieve oplossingen dragen we zo bij aan een duurzame wereld voor toekomstige generaties.”

Benieuwd hoe NTT DATA Business Solutions ook andere mkb-ers ondersteunt in hun transitie naar datagedreven werken? Klik hier.

 

 

Gerelateerde artikelen