Eric Urff nieuwe CFO snel groeiend Weener Plastics

Oud-CFO van Nedap kiest voor maakindustrie en gaat bijdragen aan voortzetting groeistrategie innovatieve producent van plasticverpakkingen.

Urff had dit voorjaar bekendgemaakt dat hij uiterlijk eind 2019 zou stoppen als CFO van Nedap. In de CFO-rol bij het technologiebedrijf in Groenlo wordt de COO-component steeds groter en daarmee werd de rol voor Urff minder interessant, zei hij in een interview. Hij hield op dat moment de opties nadrukkelijk open. Tegelijk zei hij wel dat gezien zijn achtergrond in de technologiesector, businessservices en de maakindustrie, een van deze sectoren voor de hand lag.

Lees ook: Eric Urff: ‘Verandering CFO-rol reden voor nieuwe stap’

Eric Urff naar innovatieve maakindustrie

Het is dus de maakindustrie geworden. Weener Plastics is een wereldwijde producent van kunststof verpakkingsproducten. Het is levert zijn producten onder anderen aan de grote producenten van consumentengoederen zoals Unilever, Nestlé en Procter & Gamble. De verpakkingsmaterialen worden gebruikt voor voedingsmiddelen, cosmetica, maar ook in de farmaceutische industrie.

Eric Urff komt bij organisatie die hard groeit

Bij Weener Plastics komt Urff terecht een organisatie die hard groeit. Het bedrijf werd in 2015 eigendom van private equity-fonds 3i. De jaren daarvoor groeide het bedrijf gemiddeld 8 procent per jaar. Onder de hoede van 3i werd werk gemaakt van een buy-and-build strategie waarbij het doel nadrukkelijk was om de geografische voetafdruk van Weener Plastics te vergroten.

Daarop voorsorterend verhuisde in 2016 het hoofdkantoor van Weener Plastics van Duitsland naar Ede. Een van de hoofdredenen was de goede bereikbaarheid, in het bijzonder dankzij de nabijheid van Schiphol.

Weener Plastics gegroeid door overnames

Er zijn vervolgens verschillende overnames gedaan. Weener Plastics kocht in 2017 het Braziliaanse Orange Brazil en begin 2018 het Russische Artpack. Met de overname van het Colombiaanse Proenfar in 2018 kreeg de onderneming een sterk profiel in Zuid-Amerika. Het draait nu 400 miljoen euro omzet tegen 270 miljoen euro in 2015. Het aantal werknemers is tegelijkertijd gegroeid van 2.000 naar 4.600.

De expansie werd de afgelopen jaren geleid door CEO Roel Zeevat en CFO Tanja Schischka. Schischka vertrok in april en werd tijdelijk opgevolgd door Erik van den Heuvel. Zeevat stopte in augustus. De rol van CEO wordt op dit moment op interimbasis vervuld door Anthonie Zoomers. De interim-CEO prees de financiële kennis van zijn nieuwe CFO. Deze zal belangrijk zijn voor het ‘verder versterken van onze organisatie om onze groeistrategie te blijven uitvoeren’, aldus Zoomers.

Ervaring Eric Urff komt goed van pas bij Weener Plastics

De financefunctie bij Nedap heeft onder Urff de afgelopen jaren flinke stappen gemaakt. Het bedrijf is net als Weener Plastics in een flink aantal landen actief. Ondanks dit internationale profiel is het steevast een van de eerste beursgenoteerde ondernemingen die cijfers rapporteert na afloop van het kwartaal. Dat is ervaring die bij Weener Plastics, inmiddels actief in achttien landen, waarschijnlijk goed van pas zal komen.

Gerelateerde artikelen