Moederbedrijf Google ontslaat 12.000 medewerkers

Ook massaontslagen bij techbedrijven: Microsoft, Amazon, Meta en Twitter.

Alphabet, het moederbedrijf van techconcern Google, schrapt wereldwijd zo'n 12.000 banen. Dat schrijft topman Sundar Pichai in een e-mail aan het personeel. Het aantal staat gelijk aan ongeveer 6 procent van het personeelsbestand.

Het banenverlies treft alle onderdelen van het Amerikaanse bedrijf. In de memo zegt Pichai "volledige verantwoordelijkheid te nemen voor de beslissingen die hier naartoe hebben geleid". "Dit zijn belangrijke momenten om onze focus aan te scherpen, onze kostenbasis te herontwerpen en ons talent en kapitaal naar de hoogste prioriteiten te dirigeren."

Adverteerders zijn voorzichtiger geworden
Alphabet meldde het afgelopen najaar last te hebben van tragere groei doordat adverteerders voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven. Met de forse ingreep in het personeelsbestand volgt Alphabet het voorbeeld van andere grote Amerikaanse techbedrijven. Zo maakte softwareconcern Microsoft donderdag nog bekend 10.000 banen te schrappen, bij webwinkel Amazon verdwijnen meer dan 18.000 arbeidsplaatsen. Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, zet het mes in ongeveer 11.000 banen. Bij Twitter is onder leiding van Elon Musk al meer dan de helft van het personeel weggestuurd.

(ANP)

Gerelateerde artikelen