Nederlandse economie groeit 1% tweede kwartaal

Groei vooral door toegenomen goederen export.

De Nederlandse economie groeide in het tweede kwartaal met 1 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een voorlopige raming. Daarmee ontloopt ons land een recessie, waarvan sprake is bij twee opeenvolgende kwartalen van krimp. In de eerste drie maanden van dit jaar kromp de economie onverwacht met 0,5 procent.

  • Nederlandse economie groeit met 1% in Q2, vermijdt recessie.
  • Groei vooral door toegenomen export van goederen.
  • Nederland doet het beter dan handelspartners zoals België, Frankrijk, en Duitsland.

Belang van export voor economische groei

De stijging van het bruto binnenlands product (bbp) schrijft het CBS vooral toe aan de toegenomen export van goederen ten opzichte van het eerste kwartaal. Zo gingen er onder andere meer chemische producten, voedings- en genotmiddelen en machines vanuit Nederland de landsgrenzen over. De stijging van de export hangt volgens het statistiekbureau samen met de groei van de industrie, die in het eerste kwartaal nog kromp.

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Vergelijking met Europese handelspartners

Het statistiekbureau meldt verder dat Nederland positief opvalt in vergelijking met belangrijke handelspartners. Zo groeiden de economieën van België en Frankrijk met respectievelijk 0,2 procent en 0,3 procent. Het bbp van Duitsland, Nederlands belangrijkste handelspartner, kromp daarentegen met 0,1 procent. De economie van de gehele Europese Unie groeide in het tweede kwartaal met 0,3 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar.

Als betrokken CFO kun je samen met vakgenoten invloed uitoefenen op de toekomst binnen jouw sector. Bespreek belangrijke trends, ontwikkelingen en strategieën tijdens onze online CFO.nl Panels. Geïnteresseerd in kosteloze deelname? Bezoek CFO.nl/panel voor meer informatie en sluit je aan.

Gerelateerde artikelen