Oefenen met netwerken: “Jij begint altijd over finance”

Door twee belangrijke trends krijgt elke CFO een nieuwe taak, namelijk actief de eigen mensen sterker maken in netwerken.

De ene trend is naar mijn waarneming alsmaar aan het versnellen: de trend van uniformeren, standaardiseren, automatiseren, robotiseren,en centraliseren van operationele activiteiten. Dat gaat de totale finance organisatie efficiënter maken en binnen de kleinere organisatie komt er meer tijd om het finance vakgebied in te zetten ten behoeve van business managers, betere businessbesluiten en daardoor waardecreatie voor de onderneming. Noem het effectiviteit, business control of businesspartner. In mijn werkomgeving spreken we van de navigator-rol.

In mijn werkomgeving stoppen we veel tijd in opleidingen en competentietrainingen, gericht op succesvol zijn in de toekomst. Recent zag ik een mooie presentatie van Deloitte waarbij het investeren in mensen verder gaat dan vakkennis en competenties. Twee andere dimensies zijn community en credibility. Laatstgenoemde factor heeft natuurlijk alles te maken met de rol die de business aan finance gunt. Het heeft te maken met vertrouwen. De factor community wordt door Deloitte toegelicht als “building connections, across silos, geographies, providers  and customers”. Elke CFO zal ervaren hoe enorm belangrijk het hebben van een netwerk is voor het functioneren. Dat geldt niet alleen voor de CFO. Dat geldt ook voor elke navigator in de finance organisatie.

Ketens organiseren in netwerken

De tweede trend is dat werk onafhankelijk wordt van locatie en zelfs van onderneming. Ketenvorming speelt zich in de toekomst niet alleen meer af binnen de muren van een onderneming. Juist niet. Kijk maar naar de nieuwe bedrijven die zelf klein blijven en optimaal gebruik maken van professionaliteit die ergens op de wereld beschikbaar is. Een nieuwe discipline wordt het heel goed kunnen organiseren van ketens met schakels van verschillende bedrijven, ergens op de wereld, ergens in een netwerk, ergens in de tijd. Processen vinden plaats in netwerken. Professionaliteit zit in netwerken.

Oefenen

Als in de toekomst netwerken zo belangrijk wordt, kunnen we maar beter vandaag beginnen met sterker worden. Sommige mensen kunnen het van nature, maar ik ken heel veel financials die liever bewegen op de eigen werkplek, achter de eigen computer met het eigen vakgebied. Investeren dus. Leren discussiëren of kennismaken met onderwerpen waar je niet elke dag mee bezig bent. Leren in gesprek te zijn met disciplines waarmee je niet elke dag contact hebt. Leren om gewoon mensen te kennen alleen om die mensen te kennen, en niet eenmalig maar met een zekere continuïteit. Je weet maar nooit of je elkaar nodig hebt. Of elkaar kunt versterken. Leren bewegen in netwerkborrels. Etc. etc.

Het doet me denken aan een kleine anekdote. Er was een CFO die graag een breder netwerk opbouwde en wellicht er aan dacht om ooit CEO te worden. Hij maakte met de CEO de afspraak dat hij vaker zou worden betrokken bij externe contacten. Maar allengs verwaterde de afspraak. Toen de CFO zijn CEO daarop aansprak, was het antwoord: “Ja, maar jij begint altijd over finance”.

Kees van Kempen blogt voor CFO.nl over finance transformation. Hij studeerde econometrie aan de Tilburg University, was bij KPN 18 jaar werkzaam als financieel directeur bij meerdere onderdelen van KPN en is sinds 2008 programmamanager KPN Best in Finance. Lezers kennen Van Kempen misschien ook van zijn werkzaamheden voor de KPN Academy vakmanschap Finance, in het bijzonder van de KPN NBA Mastercourse die ook open staat voor niet-KPN’ers. Verder is Van Kempen lid van de Adviesraad van Yacht.

Lees hieronder de eerdere blogs van Kees van Kempen terug:

Robotiseren: vooral mee beginnen
Controller en businessmanager onafscheidelijk duo
Finance Transformation: Past-, present- en future control
Andere rol, ander vakgebied, andere competentie
Intern verrekenen is intern gedoe
Finance selfie
Van A naar B en niet meteen van A naar D
Anti-maatwerk-commissie 
ESSA
Maak van je grootboek een kleinboek
Excellence en efficiency accelereren effectiviteit en impact

Gerelateerde artikelen