Onderzoekers MIT: Mens goedkoper dan AI bij gros van de banen

40% van de taken na overname door AI goedkoper.

De meeste menselijke banen kunnen voorlopig niet op een rendabele manier vervangen worden door kunstmatige intelligentie (AI). Dat hebben onderzoekers van de Massachusetts Institute of Technology ontdekt in een van de eerste diepgaande studies naar de vervangbaarheid van mensen door AI.

Onderzoek voordeligheid 

De onderzoekers keken of het voordeliger was om verschillende taken te automatiseren in plaats van ze door mensen te laten uitvoeren, onder meer bij het werk van leraren en taxateurs van onroerend goed. Het gaat om taken waarbij automatische beeldherkenningssoftware kan worden ingezet. Het onderzoeksinstituut ontdekte dat 23 procent van de werknemers vervangen kon worden. In alle andere gevallen was het voordeliger om mensen het werk te laten doen, omdat het installeren en gebruiken van AI-systemen duurder is.

Lees ook:

In de toekomst wordt het waarschijnlijk efficiënter om taken te automatiseren. De wetenschappers denken dat tegen 2030 tot 40 procent van de taken goedkoper door AI kan worden overgenomen, als de kosten dalen en de nauwkeurigheid verbetert.

Waarschuwing IMF

Eerder waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor de ingrijpende gevolgen als AI-toepassingen zoals ChatGPT steeds meer taken overnemen van mensen. De opkomst raakt volgens IMF-topvrouw Kristalina Georgieva wereldwijd bijna vier op de tien banen. Vorige week werd nog bekend dat het kabinet de Sociaal-Economische Raad (SER) om advies vraagt om in kaart te brengen welke banen verloren kunnen gaan, omdat AI-systemen het werk overnemen (ANP)

Gerelateerde artikelen