OPEC-baas waarschuwt IEA voor ondermijnen olie-industrie

IEA moet oppassen met afbouwen van olie-investeringen.

Haitham Al-Ghais, de secretaris-generaal van oliekartel OPEC, waarschuwt het Internationaal Energie Agentschap (IEA): dat moet "zeer voorzichtig zijn met het verder ondermijnen" van investeringen in de olie-industrie. Het IEA deed eerder voorstellen om de klimaatdoelstellingen te halen, door investeringen in nieuwe olieprojecten op te schorten.

Maar juist het stoppen met investeren leidt volgens Al-Ghais tot schommelingen in de prijs voor olie. "Alle gegevens wijzen erop dat de behoefte aan deze kostbare grondstof toe zal nemen om de wereldwijde economische groei en welvaart de komende decennia aan te jagen", aldus de hoogste functionaris van de OPEC.

De OPEC en bondgenoten, samen de OPEC+, kondigden begin april aan de productie te verlagen met meer dan 1 miljoen vaten per dag. Het IEA uitte eerder kritiek op dat besluit, dat de inflatie kan aanwakkeren.

Maar ook daar is Al-Ghais het niet mee eens. "Het IEA weet heel goed dat er een samenloop van factoren is die de markten beïnvloeden." Als factoren noemt hij bijvoorbeeld het monetaire beleid, grondstoffenhandel en geopolitiek. "Om er maar een paar te noemen", zegt Al-Ghais.

(ANP)

Gerelateerde artikelen