Prognose: aantal faillissementen in Nederland stijgt met 79%

Voorspelling aantal faillissementen nog steeds historisch laag.
  • ​​​​Voorspelling stijging Nederlandse faillissementen in Nederland van 79%
  • De forse toename faillissementen gevolg van het stopzetten van de Corona-steun en energiecrisis
  • Nederland, samen met Italië (90%) koploper in Europa
  • Voorspelling aantal faillissementen nog steeds historisch laag

De stijging van het aantal faillissementen in Nederland zou een trendbreuk zijn ten opzicht van 2020 en 2021, toen juist sprake was van een enorm sterke daling van het aantal bedrijven dat kopje onder ging. Nu de aan Corona gerelateerde overheidssteun sinds vorig jaar is stopgezet, zal een deel van de (zombie)bedrijven die hiermee overeind zijn gehouden alsnog omvallen. Daarmee komt het aantal faillissementen dit jaar waarschijnlijk terug op het niveau van vóór Corona – of misschien nog wel daaronder, alsdus Atradius, de kredietverzekeraar die voorspelt dat het aantal faillissementen dit jaar met 79 procent zal stijgen.

Aantal bedrijfssluitingen neemt snel toe vanaf eind 2022 

In het laatste kwartaal van 2022 nam het aantal bedrijfssluitingen snel toe. De stijging over heel 2022 kwam uiteindelijk uit op 14 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Voor 2023 wordt door de een veel grotere stijging (+79 procent) verwacht van het aantal bedrijven dat de deuren moet sluiten, aldus Theo Smid, senior econoom van Atradius: “In Nederland zijn de grote steunprogramma’s in het tweede kwartaal van 2022 stopgezet. In combinatie met de sterk gestegen energieprijzen, de hoge rente en de economische teruggang als gevolg van de oorlog in Oekraïne levert dit voor bedrijven grote financiële uitdagingen op. In de tweede helft van 2022 zagen we in Nederland een toename van effectieve faillissementen in de Industrie, horeca en vervoersector."

Smid verklaart deze stijging verklaren dat onder andere door de stijgende energieprijzen. In de horeca gaan de omzetten goed, maar speelt misschien ook het aflossen van Corona-schulden. In de vervoerssector/logistiek duiden we het aantail faillissementen in het licht van de terugval online shoppen nu fusieke winkels weer open zijn. Deze optelsom van factoren – en de analyses van ons econometrische model – doet ons verwachten dat we een forse stijging gaan zien van het aantal faillissementen.”

“Hoewel deze stijging aanzienlijk is, moet bedacht worden dat het aantal faillissementen van een historisch laag niveau komt. Bovendien ligt het verwachte niveau in 2023 – als de teller naar verwachting op 4.300 faillissementen zal staan – nog steeds lager dan in 2019, het laagste niveau van faillissementen sinds de kredietcrisis (4.400) en heel veel lager dan in de jaren na de credietcris, toen cijfers gestaag terugliepen van 12.500 naar 4.600 faillissementen in 2017.

Nederland een van sterkste stijgers wereldwijd

Nederland behoort – naast Zuid-Korea (+154 procent), Italië (+90 procent), Nieuw-Zeeland (+82 procent) en de Verenigde Staten (+74 procent) – tot de landen waar in 2023 de sterkste stijging van het aantal faillissementen wordt verwacht. In 2022 was in deze landen nog sprake van een daling of – in het geval van Nederland – een relatief bescheiden stijging, maar alles wijst erop dat dit jaar een kantelpunt wordt bereikt. Nu de grootschalige overheidssteun in al deze landen is gestaakt, is de verachting dat het aantal faillissementen terugkeert naar het niveau van vóór de coronacrisis.

Tegelijkertijd neemt in een aantal landen het aantal faillissementen dit jaar nauwelijks toe of is zelfs sprake van een daling. Dat geldt in het bijzonder voor Spanje (-22 procent) en Zwitserland (-13 procent), waar het aantal bedrijfssluitingen in de afgelopen twee jaar al steeg tot boven het niveau van vóór corona. Hierdoor is in deze landen in 2023 waarschijnlijk sprake van een daling ten opzichte van 2022.

In andere Europese landen – zoals Oostenrijk (+2 procent), Finland (+3 procent), Tsjechië (+9 procent) en Zweden (+12 procent) – is dit jaar sprake van een relatief milde stijging. Het Verenigd Koninkrijk loopt enigszins uit de pas met andere Europese landen. Het insolventieniveau bevindt zich hier al boven het niveau van vóór de coronacrisis. Bovendien wordt in 2023 opnieuw een stijging verwacht van +11 procent. Deze ontwikkeling is ingegeven door het zwakke economische herstel sinds Brexit.

Wisselende vooruitzichten in 2024

Terwijl de faillissementen dit jaar in vrijwel alle landen stijgen, zijn de verwachtingen voor 2024 wisselend. In een aantal landen – zoals Nieuw-Zeeland (+62 procent), Zuid-Korea (+35 procent) en Singapore (+30 procent) – nemen de faillissementen naar verwachting nog toe, terwijl in andere landen – zoals Canada (-9 procent), het Verenigd Koninkrijk (-4 procent) en België (-5 procent) – de daling wordt ingezet. Wereldwijd wordt volgend jaar een toename van het aantal faillissementen van 12 procent verwacht. De verwachting is dat de insolventieniveaus in 2024 in veel landen zullen normaliseren, waardoor de ontwikkeling veel gematigder is dan in 2023.Corona en oplopende energie groei 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen