Wat houdt CFO’s bezig in 2018?

Wat is dit jaar top-of-mind bij financieel managers van middelgrote organisaties?

CFO Alliance heeft in haar jaarlijkse CFO-onderzoek, de "8th Annual CFO Alliance Sentiment Study", meer dan 500 senior financieel managers van middelgrote organisaties ondervraagd om meer te weten te komen over de uitdagingen en kansen in dit segment.

De rol van de CFO blijft evolueren

De rol van de CFO zal in 2018 blijven uitbreiden, waarbij 75 procent van de respondenten zegt dat hun rol meer strategisch zal worden. Het onderzoek meldt: "De beslissingen van CFO's zijn niet alleen gebonden aan de financiën van een organisatie, maar zullen groeien naar onder meer personeels- en talentverwerving, IT, juridische zaken, risicobeheer en betrokkenheid bij bedrijfsactiviteiten." Hiervoor is het noodzakelijk dat zowel huidige CFO’s als toekomstige financiële leiders in het bezit zijn van een combinatie van financiële vaardigheden, sterk leiderschap, communicatievaardigheden en zakelijk inzicht.

Automatisering van financiën prioriteit

Automatisering van financiën is een topprioriteit voor CFO's, waarbij meer dan de helft van de respondenten van plan is om in 2018 meer te investeren in financiële automatisering. Technologische vooruitgang en automatisering zullen werkprocessen en efficiëntie binnen finance helpen verbeteren, waardoor CFO's zich meer kunnen richten op het voorzien van gegevens en analyses aan de rest van de onderneming.
De inzet van de juiste technologie is voor CFO’s een belangrijk punt: bijna 50 procent van de respondenten geeft aan dat inefficiënte systemen één van de grootste uitdagingen van dit jaar zullen zijn.

Auteur Rob Cools is Product Marketing Director bij Workday
Lees ook: Finance moet businessverhalen vertellen
 

Technologie werd ook het meest genoemd als de drijvende kracht achter een acquisitiestrategie. Volgens het rapport zijn de technologische voordelen van een overname leidend voor acquisitiestrategieën. 

Klaar voor cybersecurity?

Op het gebied van Enterprise Risk Management en cybersecurity hebben financiële leiders het gevoel dat hun bedrijf nog te weinig voorbereid is. Meer dan 80 procent van de respondenten geeft aan dat zij en hun managementteams niet of slechts enigszins voorbereid zijn om te reageren op een onverwachte verstoring van hun onderneming.

CFO’s kijken zowel intern in de organisatie als ook extern naar ondersteuning voor deze kwesties, volgens het rapport: "Onze CFO's geloven dat het bijhouden van veranderingen iets is dat iedereen in de hele onderneming aangaat."

Meer informatie over bovenstaande en andere bevindingen, waaronder hoe CFO's denken over de economie en over talentbehoeften, lees je in het rapport "2018 CFO Sentiment Study: The Collective Mind of the Modern CFO."
 

Gerelateerde artikelen