Artificial Intelligence in Finance: wat je moet weten

Hette Mollema over de toekomst van AI en ML in Finance.

Door: Hette Mollema, Vice President Benelux bij Workday

Artificial Intelligence (AI) krijgt een aanzienlijke impact op bijna elk aspect van ons dagelijks leven, en de financiële sector vormt hierop geen uitzondering. Voor CFO's en financiële professionals is AI de volgende grote verandering in de wereld van financiële technologie. In dit artikel onderzoeken we de belangrijkste concepten van AI en hoe het de financiële wereld transformeert. We kijken ook naar de rol van AI in cloudgebaseerde financiële oplossingen, zoals bijvoorbeeld aangeboden door Workday.

AI: de belangrijkste begrippen

Wat is Artificial Intelligence?

Artificial Intelligence, ofwel kunstmatige intelligentie, verwijst naar het vermogen van machines om taken uit te voeren die voorheen menselijke intelligentie vereisten. AI kan data analyseren, leren van die data, patronen herkennen en voorspellingen doen. Door deze taken sneller en op grotere schaal uit te voeren, draagt AI bij aan slimmere besluitvorming en een verhoogde productiviteit.

Wat is Machine Learning?

Machine Learning (ML) is een subdiscipline van AI. ML-modellen zijn gebaseerd op data en gebruiken zelflerende methoden om patronen te identificeren, voorspellingen te doen en content te genereren. Deze modellen kunnen zichzelf continu verbeteren om steeds krachtigere resultaten te genereren.

AI in finance: wat je moet weten

AI heeft de manier waarop financiële teams werken en beslissingen nemen ingrijpend veranderd. Het wordt steeds essentiëler voor de financefunctie. Ik noem graag enkele belangrijke aspecten die je als financeprofessional moet weten.

Wat is cloudgebaseerde finance?

AI en ML hebben de financiële functie in veel organisaties al getransformeerd. De mate van transformatie hangt echter af van de technologische basis van het financiële managementsysteem dat wordt gebruikt. In finance gaat het om het beheren, creëren en analyseren van geld en investeringen. Sommige aspecten van finance worden beheerd door financiële instellingen, zoals kredietscores, verzekeringsbeslissingen en fraudeopsporing. Andere worden intern beheerd door organisaties, zoals risicobeoordeling, budgettering en investeringsplanning.

Traditionele ERP-systemen stuiten vaak op problemen vanwege verouderde systemen met lange, kostbare upgrades en complexe integraties. Een overstap naar een cloudgebaseerde oplossing, zoals Workday Enterprise Management Cloud, geeft organisaties realtime toegang tot hun financiële gegevens en een volledig overzicht van hun bedrijf en financiën.

Wat is de rol van AI in finance?

De wereld van werk is veranderd en daarmee ook elk aspect van de business, inclusief finance. AI in finance stelt machines in staat om taken uit te voeren die de manier waarop bedrijven hun kapitaal analyseren, beheren en investeren veranderen. Het kan repetitieve, handmatige taken automatiseren, afwijkingen opsporen en realtime aanbevelingen doen, wat aanzienlijke waarde voor bedrijven oplevert.

De rol van AI in accounting

In de wereld van accounting is nauwkeurigheid van cruciaal belang, aangezien menselijke fouten aanzienlijke gevolgen kunnen hebben. AI kan helpen bij het automatiseren van financiële kerntransacties, het detecteren van afwijkingen en het genereren van intelligente aanbevelingen. Hierdoor hebben financiële teams meer tijd voor strategische besluitvorming en analyse.

De rol van AI in Financiële Planning en Analyse (FP&A)

Het voorspellen van de toekomst is nog nooit zo belangrijk geweest, aangezien bedrijven zich snel moeten aanpassen aan voortdurende veranderingen. AI helpt bij het detecteren van afwijkingen, rapporteren van uitschieters en genereren van voorspellende forecasts. Dit stelt financiële planningsteams in staat om voorop te blijven lopen.

De rol van AI in procurement

Procurementteams moeten de data nauwkeurig beoordelen, risico's detecteren en efficiëntie verhogen. AI kan helpen bij het snel vinden van contracten, detecteren van risico's en aanbevelen van uitgavencategorieën. Dit verhoogt de efficiëntie en vertrouwen in het team.

Wat zijn de voordelen van AI in finance?

CFO's proberen al geruime tijd om processen zoals afsluitingen, consolidaties, rapportage en payroll sneller uit te voeren. Digitale technologieën en automatisering kunnen de financefunctie transformeren en zorgen voor snellere analyses, automatisering van taken, effectievere risicovoorspellingen en meer.

In een recent onderzoek van FSN en Workday, “Future of Artificial Intelligence and Machine Learning in the Finance Function” werd voorspeld dat AI en ML tegen het einde van dit decennium wijdverspreid zullen zijn in finance. Desondanks heeft een groot deel van de financeprofessionals momenteel nog geen ervaring met AI.

Hoe ziet de toekomst van AI in finance eruit?

AI zal een integraal onderdeel worden van de financefunctie. Organisaties moeten investeren in het begrijpen van AI, en ze moeten zorgen voor betrouwbare AI-oplossingen die ethische principes volgen. Bij Workday is AI in de kern van de workflow geïntegreerd en wordt het ondersteund door een Machine Learning Trust-programma om betrouwbare AI te waarborgen.

Kortom, AI in finance heeft al aanzienlijke voordelen gebracht en zal de financiële wereld blijven transformeren. Het is aan organisaties en financeprofessionals om deze technologie te omarmen en de vruchten ervan te plukken. Workday kan hier uiteraard bij helpen – ik ga graag het gesprek met je aan.

 

Gerelateerde artikelen