CBS: bedrijven minder happig op investeringen

Ook het consumentenvertrouwen blijft laag.

Bedrijven in Nederland zijn minder happig om investeringen te doen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat maandelijks de omstandigheden peilt rondom investeringen, is het sentiment onder ondernemers in augustus minder geworden in vergelijking met juni. Dat komt vooral door de gestegen rente en het gedaalde consumentenvertrouwen. Ook de orderpositie van ondernemers in de industrie drukte op de investeringsdrift.

Bedrijven investeerden in juni nog wel iets meer dan een jaar eerder, zo bleek uit de laatste cijfers. De toename kwam vooral door de extra investeringen in vliegtuigen, schepen, woningen, gebouwen en machines. De totale investeringen namen met 8,2 procent toe op jaarbasis. In mei was ook als sprake van een plus.

Vertrouwen consumenten zakt weg
Het vertrouwen van Nederlandse consumenten is in augustus verder weggezakt. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft het consumentenvertrouwen voor de vierde maand op rij een dieptepunt bereikt. Nog nooit oordeelden consumenten zo negatief over de economie en hun financiële situatie.

De graadmeter waarmee het CBS het vertrouwen meet noteerde een stand van min 54 in augustus. Dat is ruim onder het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar van min 9. Onder andere de deelindicator die gaat over het economische klimaat sloeg negatief uit. Sinds het begin van de metingen in 1986 waren consumenten nog nooit zo pessimistisch over economie van het afgelopen jaar alsook de komende twaalf maanden.

Verder zakte de koopbereidheid onder consumenten verder weg. Ook hier is sprake van een nieuw dieptepunt. Dit alles kan te maken hebben met de oplopende prijzen en de daarmee gepaard gaande dalende koopkracht. Zowel het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden als het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden verslechterde, volgens het CBS.

(ANP)

Gerelateerde artikelen