CFO afkomstig van ING logische keuze voor Fastned

Fastned heeft nog veel kapitaal nodig voor zijn groeistrategie. Het lag daarom voor de hand om de nieuwe CFO uit de bancaire sector te halen.

Victor van Dijk neemt per half november de CFO-rol op zich bij het bedrijf dat snellaadstations voor elektrische auto’s bouwt en exploiteert. Tot nu toe had Fastned nog geen CFO. De finance controller van de onderneming had wel zitting in het management team waar ook CEO en oprichter Michiel Langezaal en CCO Niels Korthals Altes deel van uitmaken.

CFO Van Dijk juiste persoon voor Fastned 

Langezaal liet weten heel blij te zijn met de benoeming. “Hij is niet alleen financieel inhoudelijk de juiste persoon voor deze plek, maar heeft ook een sterke persoonlijke interesse in elektrische mobiliteit”, aldus de CEO over Van Dijk.

De beoogd financieel topman werkt nu nog bij ING, waar hij ooit begon als managementtrainee. Hij is er Managing Director Debt Capital Markets en verantwoordelijk voor Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Fastned heeft nog grote kosten voor groei

Dit lijkt inderdaad zeer relevante ervaring gezien het punt in zijn ontwikkeling waar Fastned staat. Het bedrijf liet eerder dit jaar weliswaar weten dat het op operationeel niveau break-even draait, maar het gaat daarbij om een winstmaatstaf die een groot deel van de kosten buiten beschouwing laat. Kosten voor de groei van het netwerk, inclusief een aanzienlijk deel van de overhead, zijn niet meegerekend. Met een operationele kasstroom van 2,8 miljoen euro negatief in het eerste halfjaar lijkt het voorlopig niet waarschijnlijk dat Fastned zijn groei zelf kan financieren.

De groeiplannen zijn ondertussen nog steeds ambitieus, gedreven door de opmars van de elektrische auto. Halverwege het jaar had Fastned meer dan honderd snellaadstations in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf wil drie tot zes stations per maand openen en daarbij ook uitbreiden naar andere Europese landen. Het heeft eerder dit jaar bijvoorbeeld een tender gewonnen voor twintig laadstations in Zwitserland.

Financiering belangrijk onderdeel takenpakket CFO

Dat betekent wel dat een belangrijk onderdeel van het takenpakket van de CFO zal zijn om te zorgen voor financiering. Fastned heeft in het verleden veel geld opgehaald met de uitgifte van obligaties. In maart werd zo nog 10,6 miljoen euro kapitaal opgehaald. Over de afgelopen drie jaar gaat het in totaal om 44,8 miljoen euro.

Kort voor de zomer kreeg Fastned een notering aan Euronext. Daarmee zijn ook de mogelijkheden verruimd om door middel van een aandelenuitgifte geld op te halen. Fastned heeft op de beurs een marktwaarde van meer dan 180 miljoen euro. Gezien deze hoge waardering lijkt een aandelenuitgifte ook geen onlogische optie. Aan nieuwe CFO Van Dijk om het bedrijf te helpen daarin keuzes te maken.

Gerelateerde artikelen