CFO Forum Dag 2: ‘Niet alleen op aarde om winst te maken’

Geen zon, wel hoge golven en een navenant hoge opkomst; 62 CFO’s gaven acte de présence in de Beach Club van Huis ter Duin in Noordwijk.

Lees ook: CFO Forum: CFO's allemaal negatief (maar niet over ESG)

Het was vooral die terugkeer van dat oude vertrouwde gevoel, daar aan die winderige Noordzeekust op CFO Forum Dag 2. Waar de toegestroomde financials na ruim een jaar van Covid-19 ellende elkaar weer live konden zien, elkaar konden spreken.

De drie rondetafel sessies stonden in het teken van de value driven CFO, het steeds hoger op de agenda prijkende thema ESG en True Pricing. Met dat laatste wordt bedoeld dat sociale en ecologische impact in de prijs van producten wordt opgenomen.

Of dat meetbaar is? Mogelijk. Is het belangrijk? Zeker. Kan het lastig zijn in die dagelijkse bedrijfsvoering? Dat ook! Want je kunt nog zoveel afspraken maken om hoog op maatschappelijke impact en duurzaamheid te scoren; als je inkomsten daardoor in duikvlucht raken, slaan uiteindelijk PE-partijen toe en is het gedaan met al die goede bedoelingen.

Tenzij, zo viel in Noordwijk te horen, je die duurzaamheidsdoelen in de statuten van de onderneming vastlegt. Zodat ook een overnemende partij zich aan de afspraken moet houden. ‘Heel belangrijk dat we die value driven CFO worden’, zo concludeerden de meeste financials. Maar tegelijkertijd viel te horen dat ook gewaakt moet worden hier niet in door te slaan. Omdat dan die consultants met hun verdienmodellen voor de poort staan te trappelen…

Natuurlijk waren de gesprekken serieus, met toonaangevende sprekers als Frank Eggink (voormalig CFO van Damen Shipyards), Michel Scholten (True Price) en Alexander Kaarls (Head of Houthoff’s Corporate/M&A Practice). Maar gelukkig was er ook tijd voor gezelligheid, voor die schaterlach, voor vrolijkheid en voor opluchting na al die donkere corona-maanden.

Tijdens het afsluitende diner voerde Jeroen Smit, auteur van diverse spraakmakende boeken, het woord. Het kon niet anders dan dat hij de link legde naar zijn bestseller ‘Het grote gevecht’, waarin Smit op meeslepende wijze heeft laten zien hoe voormalig CEO Paul Polman er uiteindelijk niet in slaagde van Unilever dat duurzame en echt Nederlandse bedrijf te maken.

Op zijn vraag aan de tegelijkertijd dinerende en discussiërende Chief Financial Officers: ‘Wie hier gelooft dat bedrijven die alleen maar bestaan om winst te maken, er over vijf jaar nog zijn?’, gingen maar weinig CFO-handjes de lucht in…  

Enfin, genoeg stof om deze zomer over na te denken, om over na te praten, deze twee achtereenvolgende CFO Fora in respectievelijk Nistelrode en Noordwijk. Als ouverture richting die absolute apotheose voor Nederlandse financials op 22 september; CFO Day in, alweer, Huis ter Duin te Noordwijk. Dan zullen honderden CFO’s praten en hun ervaringen uitwisselen over de dark side van de oprukkende technologie en hoe ‘we’ die menselijke kant kunnen/moeten blijven belichten en inzetten.

Bepalen de big tech bedrijven wat de waarheid is? En willen we dat eigenlijk wel? Aldous Huxley schreef er al in 1932 zijn wereldvermaarde Brave New World over. Technologie die het leven van de mens, van geboorte tot overlijden, bepaalt…

Aan de top-CFO’s van Nederland om daar 89 jaar later tijdens ‘hun’ CFO Day een oordeel over te vellen!    

Gerelateerde artikelen