CFO Hans van der Aar (Basic-Fit) staat voor nieuwe groeistap

Basic-Fit groeit hard en dat zet druk op de organisatie. Aan CFO Van der Aar om de risico’s te beheersen terwijl het bedrijf in omvang verdrievoudigt.

2018 was een recordjaar voor de fitnessketen met de opening van 108 nieuwe clubs. Vooral in Frankrijk breidde Basic-Fit uit. Dit is nu de grootste markt.

Bij de beursgang in 2016 had het circa 350 vestigingen, inmiddels staat de teller op 629. Basic-Fit is echter nog lang niet klaar. De eerstvolgende grens is duizend sportscholen, een doel dat in 2021 moet worden gehaald. Dit betekent dat het bedrijf de komende jaren dik in de dubbele cijfers zal blijven groeien.

Centrale organisatie onder druk

Dit leidt vanzelfsprekend tot spanning op de organisatie. Basic-Fit benoemt de groei nu voor het eerst zelfs expliciet in de risicoparagraaf in het jaarverslag. De expansie kan de efficiëntie en de bereikbaarheid van de centrale organisatie onder druk zetten. Dit terwijl het juist de centrale organisatie en de uniforme strategie zijn die voor Basic-Fit belangrijke sleutels tot het succes zijn.

Om groeipijn te voorkomen zet Basic-Fit verschillende stappen. Zo is de managementstructuur aangepast. Er is een executive committee ingesteld en een projectmanagementafdeling die strategische projecten in goede banen moet leiden. Dit jaar zal onder meer nieuwe technologie worden geïmplementeerd om de organisatie te ondersteunen.

Van tientallen naar duizenden clubs

CFO Hans van der Aar heeft in de tweekoppige raad van bestuur ook de COO-verantwoordelijkheid. Het betekent dat het ook zijn verantwoordelijkheid is de operationele risico’s van de snelle groei te beheersen. Naast dit risico telt de risicoparagraaf van Basic-Fit nog zeventien risico’s. Een groot deel daarvan valt ook onder de verantwoordelijkheid van CFO Van der Aar. Zo beperkte hij vorig jaar het liquiditeitsrisico door een verlenging en verruiming van de kredietfaciliteit.

Van der Aar zit al sinds 2011 in de raad van bestuur van Basic-Fit. Hij maakte de groei mee van een BV met enkele tientallen fitnessclubs naar een beursgenoteerde onderneming met enkele honderden vestigingen. Nu staat hij met het bedrijf voor een volgende fase, de stap naar een pan-Europees bedrijf met enkele duizenden clubs.

Duizend vestigingen in 2021 is namelijk niet het einddoel. Alleen al in de markten waar Basic-Fit nu actief is zijn mogelijkheden voor nog 600 vestigingen. Ervan uitgaande dat de nog relatief onontwikkelde markten Spanje en Frankrijk echt tot wasdom komen en een even groot deel van de bevolking gaat fitnessen als in bijvoorbeeld Nederland, is het potentieel zelfs 1600 vestigingen. Aan CFO Van der Aar de schone taak om te voorkomen dat het bedrijf ontspoort tijdens deze verdrie- of verviervoudiging in omvang.

Gerelateerde artikelen