CFO Profiel: Ton van Veen

Ton van Veen is financieel directeur en lid van de raad van bestuur van supermarktketen en familiebedrijf Jumbo. Door het Financieele Dagblad wordt hij ‘de man van 900 miljoen genoemd’. De bijnaam verwijst naar zijn rol in de snelle groei van het bedrijf door de overnames van zowel C1000 als Super de Boer.

Beide bedrijven hadden een grotere omzet dan Jumbo zelf. De overnames maakten van Jumbo de nummer-twee foodretailer van Nederland. Tijdens CFO Day in 2012 ontving hij de CFO Special Achievement Award namens de CFO Community. Volgens collega’s en vakgenoten heeft Van Veen op een belangrijke manier bijgedragen aan de groei en professionalisering van Jumbo.

Het ombouwen van de winkels, van C1000 en Super de Boer naar Jumbo, het aanpassen van de IT- en logistieke systemen vallen goed te managen volgens Van veen. De culturen veranderen naar die van de Jumbo, blijkt veel lastiger te zijn. Het ondernemende en de vrijheid die Jumbo biedt, moesten worden overgebracht naar de nieuwe medewerkers van het bedrijf, vertelt de CFO, Van Veen, in een interview met cfo.nl.

Lees ook: CFO Jumbo: “Nooit een compromis op cultuur”

Spreekt Van Veen over de organisatie, dan spreekt hij over ‘het frietzakmodel’. Hierbij zitten de CEO en CFO onderaan in de punt, in de plaats van bovenaan de piramide. “De mooiste frieten zitten bovenin, dat zijn de medewerkers die met klanten in contact staan. Wij als top van het bedrijf zitten onderin en mogen de harde stukjes wegwerken.” aldus Van Veen. 


Over Jumbo
Jumbo bestaat ruim 90 jaar. Het familiebedrijf uit Veghel is ontstaan uit een groothandel in koloniale waren, in 1921 opgericht door Johan van Eerdt. Johan was de achteroom van Karel van Eerd, grondlegger van het huidige Jumbo Supermarkten. Karel van Eerd ging in 1956 op 18-jarige leeftijd in het familiebedrijf aan het werk. Als voorzitter van de Raad van Commissarissen is hij tot op de dag van vandaag nauw bij Jumbo betrokken. Jumbo was in 2015 de nummer-twee foodretailer van Nederland. 

Naam:                   Ton van Veen
Bedrijf:                  Jumbo
Geboortejaar:      1969
Nationaliteit:        Nederlandse

Interviews en artikelen

Carrière
2004 – heden      CFO – Jumbo Supermarkten
2004 – heden      Diverse functies, CFO Campina Duitsland en Campina
                             International

1997 – 2004        Diverse financiële managementfuncties KPN
 
Opleiding
Ton van Veen heeft aan de Erasmus Universiteit Rotterdam gestudeerd en heeft hier zijn diploma bedrijfseconomie behaald.

Raad van Bestuur
Frits van Eerd                                  CEO
Ton van Veen                                  CFO
Colette Cloosterman-van Eerd     CCO

Dit profiel is onderdeel van een reeks. Op CFO.nl worden alle Nederlandse top-CFO's geportretteerd in de rubriek Who's who

Gerelateerde artikelen