CFO ziet in verschillende datastromen bron van fouten

Volgens CFO’s zijn verschillende datastromen een bron van fouten in rapportages. Daarvoor is geen puur technologische oplossing.

Uit een recent onderzoek van Blackline, een aanbieder van accountingsoftware, blijkt dat het vertrouwen in de kwaliteit van financiële rapportages zeker niet onbegrensd is. Blackline ondervroeg bijna zeshonderd CFO’s en bijna zeshonderd financeprofessionals werkzaam in middelgrote en grote ondernemingen in ontwikkelde economieën. Behalve Europa en de VS, ook in Singapore, Hongkong en Australië.

Grote gevolgen fouten

Uit de enquête blijkt bijvoorbeeld dat meer dan tweederde zegt dat de organisatie wel eens een beslissing heeft genomen op basis van onjuiste of gedateerde informatie. Ook zegt meer dan de helft van de respondenten niet zeker te weten of ze fouten tijdig kunnen opsporen. Tijdig wil zeggen, voordat deze kunnen worden opgenomen in een resultatenrapportage die wordt gedeeld met de buitenwereld.

Als er fouten in de rapportages sluipen kan dit grote gevolgen hebben. 41 procent van de CFO’s denkt dat een mogelijk gevolg hiervan kan zijn dat de onderneming het vermogen om investeringen op te halen zou beperken. Daarnaast is er de potentiële reputatieschade, boetes en zelfs de persoonlijke strafrechtelijke aansprakelijkheid van bestuurders als cijfers achteraf moeten worden bijgesteld.

Menselijk handelen

Er zijn verschillende oorzaken voor fouten in de data, volgens het rapport. Vaak liggen die in menselijk handelen. De meest genoemde oorzaak is het maken van fouten bij handmatige invoer van data. Ook wijzen veel financeprofessionals naar een tekort aan controlemechanisme en moeilijke processen genoemd als oorzaak.

Voor deze problemen is bijna altijd een oplossing te vinden in de vorm van de toepassing van technologie. Door processen zo veel mogelijk te automatiseren en grondige automatische controles toe te passen op de handmatige invoer die er nog is, kan het aantal fouten worden teruggedrongen.

Niet met alles rekening gehouden

De geënquêteerde CFO’s hebben echter een andere zorg. “De grootste uitdaging volgens de c-suite is dat de data van te veel bronnen komt en er onzekerheid is of er wel met alles rekening wordt gehouden”, concludeert het rapport. Laat dat nou net een bijkomend effect zijn van diezelfde technologische ontwikkeling en een probleem zijn waar geen puur technologische oplossing voor bestaat. Om rapportages dus echt zo foutloos mogelijk te maken zal juist de scherpe blik van CFO en financeteam nodig blijven.
 

Gerelateerde artikelen