Chinese techbedrijven hamsteren Samsungs AI-chips

Verwachting maatregelen VS uitvoer AI-chips naar China.

Grote Chinese techbedrijven als Huawei en Baidu leggen voorraden aan van Samsungs geavanceerde chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Op die manier bereiden zij zich voor op nieuwe Amerikaanse beperkingen die de export van chips naar China verder aan banden leggen. Dat melden ingewijden aan persbureau Reuters.

  • Chinese techbedrijven hamsteren Samsungs AI-chips voor mogelijke Amerikaanse beperkingen.
  • China was in de eerste helft van dit jaar goed voor 30% van Samsungs AI-chip omzet.
  • Verwachting van nieuwe Amerikaanse maatregelen tegen uitvoer van AI-chips naar China.

Verhoogde aankopen en impact van exportbeperkingen

De bedrijven hebben hun aankopen sinds het begin van dit jaar opgevoerd. Volgens de bronnen was China in de eerste helft van dit jaar goed voor 30 procent van de omzet die het Zuid-Koreaanse Samsung haalde uit de verkoop van de AI-chips. [Artikel gaat verder onder het kader]


Lees ook: 


De export van chiptechnologie richting China wordt al langer beperkt. De Verenigde Staten vrezen dat China de technologie kan gebruiken om militair sterker te worden. De beperkingen treffen bijvoorbeeld ook chipmachinemaker ASML. Het bedrijf uit Veldhoven mag als gevolg daarvan niet langer zijn geavanceerdste machines en bepaalde modellen van de op een na nieuwste generatie verkopen in het Aziatische land.

Verwachtingen van nieuwe maatregelen

Naar verwachting onthullen de Verenigde Staten deze maand een nieuw pakket aan beperkende maatregelen. Volgens de bronnen die spraken met Reuters zullen die maatregelen zich ook richten op de uitvoer van de AI-chips die de Chinese techbedrijven nu hebben ingeslagen. Reuters meldde eerder op basis van bronnen bij de Amerikaanse regering dat ASML zal worden ontzien bij de strengere regels.

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Gerelateerde artikelen