“Data bevestigt wat je in onderbuik al voelt”

Hoe bereik je succes? En hoe werkt dit binnen digitalisering? Digital inspirator Ben van der Burg sprak erover op CFO Day 2018.

Hij is voormalig topschaatser. Tegenwoordig heeft hij zich volledig toegelegd op digitalisering: Ben van der Burg. Op CFO Day 2018 vertelt hij in een sessie gefaciliteerd door SAP over topprestaties op het gebied van sport en digitalisering. Het is een thema dat aanspreekt, getuige de volle zaal met CFO’s.  

Lees ook “Intuïtie gebruiken is niet zoiets als casino ingaan" (CFO Day 2018)

Succes is een kwestie van talent, van hard werken en soms ook van geluk. “Door hard te trainen maak je constant de kans groter dat je geluk hebt”, zegt Van der Burg. Een wet die evengoed kan werken voor het bedrijfsleven. In  het vak van de CFO betekent ‘trainen’ dan: alles lezen, zoveel mogelijk kennis verzamelen, veel mensen spreken, etc.

Wachten op een wonder, dat is dus niet waar succes over gaat. Of denkt de zaal soms dat succes niet maakbaar is, wil Van der Burg weten. Slechts een minderheid van de handen gaat omhoog. “Als kinderen iedere dag gaan trainen en oefenen, kunnen ze succesvol worden in een sport. Denk aan Richard Krajicek of Tiger Woods. Dat is allemaal maakbaar succes”, zegt Van der Burg. 

Bij presteren wordt ook vaak passie genoemd, waarbij het lijdensverhaal van Christus hoort, zegt Van den Burg “Passie betekent de bereidheid om te lijden. Je wilt geen slechte schaatser of presentator zijn. Je wilt niet blijven lijden. En dus ga je beter je best doen, dingen leren en kijken naar mensen die op een andere manier bezig zijn.”
Stel een doel. Focus. Dat zijn de dingen die je normaliter hoort als het gaat over succesfactoren in de sport. Maar Van der Burg ontdekte aan den lijve dat het zo niet werkt. “Ik werd tweede.”

Verbazende data?

Een interessante vraag is hoe datatechnologie kan helpen de prestaties van sporters te verbeteren. En daarmee raken we gelijk het tweede onderwerp dat Van der Burg aan het hart gaat. Een thema bovendien dat momenteel vol in de interesse staat. “Alles in sport is meetbaar tegenwoordig”, zegt Van der Burg. 

Maar wat kunnen die data precies vertellen? “Meestal is dat slechts een bevestiging van wat je in je onderbuik al voelt”, zegt Van der Burg. Het belang van het gevoel of intuïtie is een terugkerend thema tijdens deze CFO Day. “Jullie zullen de omzet waarschijnlijk niet allemaal in real-time kunnen zien. Maar als jullie uiteindelijk de maand- of kwartaalresultaten zien, zijn jullie dan echt verbaasd?”

Anders is dit bij de Volvo Ocean Race. Hier worden zeilers middels smartwatches constant doorgemeten op allerlei soorten variabelen. Dat kan nuttige informatie opleveren, vertelt Van der Burg. Omdat deze zware wedstrijdsport altijd maar doorgaat, speelt vermoeidheid een grote rol. Dit heeft veel invloed op beslissingen. Soms kan het slimmer zijn om eerst te gaan lunchen, in plaats van hard door te varen, zegt Van der Burg. Uiteindelijk presteert het team dan beter. Belangrijk is dat teamgenoten ook van elkaar de data kunnen zien en zo elkaar in de gaten houden.

Kans door nieuwe wet

Wie data zegt, komt automatisch uit bij de Europese privacywet GDPR. Een onderwerp waar Van der Burg zich in verdiepte en een reeks podcasts over maakte. Bedrijven moeten flink aan de bak om aan alle nieuwe regels te voldoen. En dat levert nog wel eens hoofdbrekens op.

Van der Burg interviewde drie deskundigen, die allen tot een ander conclusies kwamen over hoe het ervoor staat. Volgens de één zijn slechts weinig bedrijven compliant. Een ander meende juist dat compliant worden niet erg ingewikkeld zou zijn. Een derde visie: Voldoen aan de regels houdt nooit op en gaat altijd door. “Het gaat om iedere dag een stapje beter worden. Dat is een wet die net zo goed voor digitalisering geldt als voor de sportwereld”, zegt Van der Burg. De GDPR kan naast de enorme regeldruk die het geeft ook een enorme kans zijn, wil hij zeggen. “Gebruik dit moment om je data op te schonen. Zorg dat je er voordeel uit kunt halen. Als je compliance en kansen combineert, is er geen tegenstelling meer.”

 

Gerelateerde artikelen