ECB zet renteverhogingen vrijwel zeker voort

ECB hoopt inflatie te verlagen tot een niveau rond de 2 procent.

De Europese Centrale Bank (ECB) staat op het punt om de rente in de eurozone opnieuw te verhogen in een poging de toenemende inflatie onder controle te krijgen. Sinds medio vorig jaar heeft de centrale bank de leenkosten snel verhoogd tot het hoogste niveau sinds mei 2001, na een periode van historisch lage rentes. Hiermee hoopt de ECB de inflatie weer te laten dalen tot een niveau rond de 2 procent.

ECB-president Christine Lagarde bevestigt renteverhoging

ECB-president Christine Lagarde heeft herhaaldelijk aangegeven dat de rentetarieven in juli vrijwel zeker met een kwart procentpunt zullen stijgen, na een soortgelijke verhoging in juni. Dit brengt het belangrijkste rentetarief op 3,75 procent, vergeleken met 3,5 procent in juni.

Volgens Lagarde is er nog "werk te doen" voor de beleidsmakers van de ECB om de inflatie onder controle te krijgen. In juni stegen de prijzen in de eurolanden minder snel dan in mei, maar dit werd voornamelijk veroorzaakt door goedkopere gas- en elektriciteitsprijzen. De prijzen van voedingsmiddelen bleven echter sterk stijgen. Ook de zogeheten kerninflatie, waarin de sterk schommelende energie- en voedingsprijzen niet worden meegenomen, nam licht toe.

Onzekerheid over verdere renteverhogingen na juli

Na de vergadering in juli zal de ECB een zomerpauze nemen. Het is nog onzeker of de rente in september verder zal worden verhoogd. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB) en een van de beleidsbepalers bij de ECB, heeft onlangs verklaard dat een verdere verhoging na juli niet gegarandeerd is en afhankelijk zal zijn van de beschikbare gegevens op dat moment.

Kritiek op de renteverhogingen

Vanuit diverse Europese landen is er de laatste tijd kritiek gekomen op de renteverhogingen. Sommigen beweren dat deze verhogingen meer schade aan de economie kunnen toebrengen en mogelijk niet effectief zijn bij het bestrijden van de inflatie. Deze zorgen worden geuit temidden van de voortdurende economische uitdagingen in de eurozone.

(ANP)

Gerelateerde artikelen