Federal Reserve laat rente in de VS onveranderd

Rentewapen wordt nog altijd niet opgeborgen in strijd tegen inflatie.

De Amerikaanse Federal Reserve heeft besloten de rente niet verder te verhogen. De Amerikaanse koepel van centrale banken maakte lenen het afgelopen anderhalf jaar in elf stappen duurder om de sterkte prijsstijgingen af te remmen. Nu stopt de Fed voor de tweede keer dit jaar met het verhogen van de rente.

Hoogste niveau sinds 2001

Het belangrijkste rentetarief in de VS staat nu op het hoogste niveau sinds 2001, op een bandbreedte tussen de 5,25 procent en 5,5 procent. Door lenen duurder te maken, remt de Fed de vraag in de economie af en dat zou ervoor moeten zorgen dat de prijzen niet meer zo hard stijgen. Het gevaar is wel dat de Amerikaanse economie door de afnemende vraag in een recessie kan belanden.

Lees ookECB verhoogt rente voor de tiende keer op rij (cfo.nl)

Maar uit de nieuwe prognoses van de Fed komt naar voren dat de negentien beleidsmakers juist optimistischer zijn geworden over de economische vooruitzichten. Zo rekenen ze voor de komende jaren op een sterkere groei van de economie dan ze eerst deden. Tegelijkertijd verwachten ze dat de werkloosheid lager zal uitvallen dan ze eerder dachten.

Geen grote verassing

Dat geeft de Fed ook meer ruimte om de inflatie, die nog altijd een stuk boven de gewenste 2 procent ligt, omlaag te krijgen. Uit de nieuwe prognoses die de centralebankenkoepel publiceerden komt ook naar voren dat een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed voorstander is van nog een renteverhoging dit jaar. Ook verwachten ze de rente volgend jaar minder snel te verlagen dan in eerdere vooruitblikken.

In zijn toelichting op het rentebesluit zei Powell dat de Fed nu een stuk dichter bij het gewenste inflatieniveau zit dan een jaar geleden. "Dat maakt het voor ons ook mogelijk om voorzichtig te werk te gaan", verklaarde hij de keuze voor het onveranderd laten van de rentes.

Lees ookSpeech by Chair Powell on the economic outlook – Federal Reserve Board

Dit vergroot de kansen op de zo gehoopte "zachte landing", waarbij de Amerikaanse economie ondanks de snelle opeenvolgende renteverhogingen een recessie ontloopt. Powell benadrukte dat de Fed zich zal inzetten om de inflatie omlaag te krijgen met zo min mogelijk pijn voor de economische groei. Maar of dit zal lukken, is volgens hem geen uitgemaakte zaak.

(ANP)

Gerelateerde artikelen