Finance Transformation 2016: Hoe artificial intelligence onze toekomst bepaalt

Gaan robots onze banen overnemen en worden we allemaal werkloos of zorgen robots er voor dat vervelende, gevaarlijke en zware banen verdwijnen en onze levens mooier worden? Niemand die op dit moment het antwoord weet. Wat wel vast staat, is dat ons leven en arbeidsbestaan fundamenteel op de schop gaan als gevolg robotisering en kunstmatige intelligentie.

Wat de nieuwe ontwikkelingen beteken voor uw onderneming en u persoonlijk zal tijdens het Jaarcongres Finance Transformation in Utrecht worden besproken door ondernemers, financials en visionairs.

Christian Kromme, ondernemer en spreker op het gebied van disruptieve innovatie en strategie/visie ontwikkeling is een van hen. Hij inspireert en begeleidt al jaren directieleden, boardleden en investeerders van grote bedrijven over hoe zij technologische veranderingen kunnen omzetten in een concurrentievoordeel.  In zijn keynote zal Kromme ingaan op de impact die AI heeft op bedrijven en de samenleving. “Er wordt al heel lang gesproken over artificial intelligence en robotisering, maar nu gaat het gebeuren.” Volgens Kromme zijn de technologische ontwikkelingen nu zover dat een lancering van artificial intelligence een kwestie van tijd is. Bedrijven moeten zich hierop voorbereiden zodat zij mee kunnen in de veranderingen. Hierbij hoeft men volgens hem niet altijd meteen heel groot te denken en allerlei masterplannen op te stellen. “Je kunt gewoon morgen klein starten. Bijvoorbeeld: als blijkt dat je data nodig hebt om te analyseren, hoe zorg je dan dat morgen die data van jou is?”

Willem van Wijnem, CFO van het online veilinghuis Catawiki, is een ervaringsdeskundige. Hij vertelt in een masterclass hoe het gebruik van artificial intelligence van invloed is geweest op de groei van de onderneming. Catawiki boekte sinds 2011 een omzetgroei van maar liefst 45.080 procent! In de Deloitte Technology Fast 500 werd Catawiki zowel dit jaar als vorig gebombardeerd tot het snelst groeiende technologiebedrijf ter wereld. Het in 2008 opgerichte bedrijf is een online veilinghuis dat onder meer gebruikt wordt door verwoede verzamelaars van horloges, boeken, sieraden en kunst. Het veilinghuis rekent een commissie aan zowel de koper, als de verkoper. Wekelijks worden er 30.000 kavels geveild en het bedrijf is inmiddels in 18 landen actief.

 Van Wijnem heeft sinds zijn komst als CFO eind 2015 alle zeilen bij moeten zetten om de exponentiele groei van Catawiki in goede banen te leiden. Bij zijn komst trof hij een zeer succesvolle organisatie aan waarvan de backoffice echter niet was meegegroeid met het succes. “Er was een beperkte finance-afdeling. De backoffice was niet meegegroeid. Finance werd er bij gedaan door medewerkers van customer support”, aldus Van Wijnem. Het afgelopen jaar heeft hij dan ook veel tijd besteed aan het bouwen van een solide finance-afdeling met bijbehorende processen. Met behulp van artificial intelligence wordt nu de nog steeds sterk groeiende organisatie gemanaged.

Techno-optimist en co-founder van Singularity University Nederland Maarten den Braber neemt u mee naar de wereld van morgen. Welke technologische ontwikkelingen staan op het punt van doorbreken? Welke taken en banen gaan hierdoor verdwijnen? En is er straks nog plek voor de mens in onze organisatie? Gaan we naar maatschappelijke drama's of zullen we ons herontdekken en een veel rijker bestaan gaan leiden?

Wilt u weten wat robotics in finance betekent voor uw toekomstperspectieven, schrijf u dan in voor de verschillende sessies rond dit onderwerp tijdens Finance Transformation.  

Gerelateerde artikelen