Finance-trends: de CFO als strateeg

Technologie is cruciaal in de transitie van de CFO naar business partner. Toch blijven er twijfels.

Vorig jaar stond het bijstaan van de business bij het nemen van besluiten al bovenaan het prioriteitenlijstje in onderzoek van Gartner. Voor het komende jaar wijst het Finance Trends 2019 onderzoek van Microsoft opnieuw de groeiende rol van finance aan als prioriteit. 
Het takenpakket van de CFO is de afgelopen jaren al gegroeid. De positie van de hoogste financial is gestegen. En deze trend zal de komende jaren alleen maar toenemen. 

Om te beginnen: hoe staan we ervoor? Heeft de CFO zich inmiddels ontwikkeld tot die rechterhand en sparringpartner van de CEO? Of valt er nog veel te winnen. In recent onderzoek van PwC geeft meer dan de helft van de Franse CFO’s (55 procent) aan primair de rol als business partner te hebben. 

Die bredere rol is ook terug te zien in onderzoek van Microsoft, waarin 64 procent van de financials aangeeft een rol te hebben die veel breder is dan finance alleen. 

De kansen van technologie

Technologie speelt hierbinnen op twee manieren een rol. Allereerst op macroniveau:  technologie is tegenwoordig cruciaal voor het succes van organisaties. De IT-investeringen van bedrijven zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen en stijgen nog steeds. Vaak gaat het om grote bedragen en daar komt de CFO om de hoek kijken. Finance heeft een belangrijke rol genomen in het managen van technologie, stelt het rapport van Microsoft. Dan gaat het om die investeringen, maar ook om de risico’s die bij het gebruik ervan komen kijken. Falende technologie of datalekken kunnen bedrijven flink op kosten jagen, zo tonen recente voorbeelden aan. 57 procent van de CFO’s geeft in het onderzoek dan ook aan dat risicomanagement een belangrijker onderdeel van hun werk wordt. 

Technologische ontwikkeling maakt hiernaast dat businessmodellen herschreven moeten worden. Dit zet de CFO in de positie van de transformation leader, die bezig is met investeringen, productontwikkeling en strategiebepaling. En omdat die technologie zich over alle afdelingen verspreid, wordt de rol van de CFO breder. Steeds minder technologiebudget wordt beheerd door de afdeling IT alleen, ook andere afdelingen besteden geld. Dankzij het begrip van zowel de technologie als de verschillende business units in een bedrijf, is de CFO de aangewezen persoon om zich met de corporate strategy bezig te houden, stelt het Microsoft Trends-rapport.

Impact op finance

De impact van technologie op finance zelf biedt de afdeling ook kansen om die grotere rol te pakken. Het bekende verhaal is dat de automatisering van vooral repetitief werk finance ruimte geeft om meer waardecreërende taken uit te voeren. Die zullen van reporting en budgeting gaan naar activiteiten als scenarioplanning en geavanceerde vormen van forecasting, zo spiegelt Deloitte een toekomstbeeld voor in het rapport: Finance 2025: Digital transformation in finance. Finance zal steeds meer te zeggen krijgen bij belangrijke beslissingen in het bedrijf. 

Rol finance echt zo groot?

Toch zijn er nog wel eens twijfels over de rol die finance speelt binnen bedrijven. Uit onderzoek van CFO Magazine bleek dat voor het behalen van de doelstellingen van het bedrijf andere C-level functies finance als minder cruciaal dan HR en IT zien. De mogelijke strategische rol ligt er wel, maar dan moet de CFO die wel pakken, zo klinkt het vaak. Het profiel van de CFO verschilt nog vaak, van de interne boekhouder tot de invloedrijke en  zichtbare CFO. 

Zichtbaarheid CFO

Die zichtbaarheid wordt een belangrijke uitdaging voor de topfinancial, volgens het onderzoek van Microsoft. Door de komst van private equity investeerders in de jaren tachtig heeft de CFO te maken met geïnstitutionaliseerde beleggers, die hogere eisen stellen. Deze trend heeft CFO’s meer richting de spotlights geduwd. Naarmate de eisen van de markt toenemen, wordt ook van de CFO verlangd dat die meer direct met investeerders in contact treedt en de spotlights instapt.     
 

Gerelateerde artikelen