Hoe jonge medewerkers vastlopen in laag klei

CFO DAY 2018 - Bedrijven brengen jongeren binnen om verandering te brengen. Maar is het echt zo gemakkelijk? Hoe voorkom je dat het bedrijf in oude patronen blijft hangen?

Om die vragen draaide het in een sessie, gefaciliteerd door Deloitte, waarin young potentials van Albert Hein, Deloitte en Heineken in gesprek gingen met finance director NS Hugo Mans en CFO van Schiphol Jabine van der Meijs. Gespreksleider is Frank Geelen, lead partner finance transformation en CFO program leader bij Deloitte.

Vol enthousiasme komen jonge medewerkers vaak een bedrijf binnen. Ze brengen nieuwe energie en een verfrissende blik op zaken. Maar wat als zij vastlopen?

>> Bekijk alle foto's van CFO Day 2018 | 6 juni en de Preconference
>> Lees meer verslagen:
– CFO Award 2018 voor Geraldine Matchett
– CFO Award 2018 voor Aart Duijzer
– CFO DAY 2018 Robert Jan van de Kraats wint CFO Lifetime Achievement Award
– Opening CFO Day 2018: “Balanceren is het slechtste wat je kunt doen”
– Verwond, maar nimmer verslagen

"Verandering breng je niet door een paar zitzakken te plaatsen", zegt Frank Geelen. Dat is inmiddels helder. En van de jongere generatie is ook duidelijk dat ze maar al te graag meedenken over de strategie. Dat blijkt uit wat de jonge medewerkers vertellen. Hun werkgevers staan open voor nieuwe ideeën. Er heerst een nature of change. En dat is wat de young potentials graag zien. 

“De energie die jonge mensen hebben spreekt me zeer aan”, zegt Van der Meijs van Schiphol. In combinatie met commitment zorgt dat voor de vaardigheden om verandering te bewerkstelligen. Dan gaat het over concurrent blijven, voorkomen dat mensen in het bedrijf te comfortabel worden of laten zien waar de kansen voor bedrijven liggen. "Maar daarbij is het wel belangrijk dat er ondersteuning geboden wordt", zegt Van der Meijs.

Het is zoals één van de jonge sprekers uitlegt: er komt een opdracht van de CFO. Je gaat aan de slag. Maar hierbij loop je altijd tegen mensen of afdelingen aan die niet willen veranderen. Een tussenweg wordt gekozen. Bij de start is er veel energie, maar dit verandert in de loop van de tijd. Hoe behoud je de energie van die mensen? Dat is de vraag die in de sessie opgeworpen wordt. Geelen: “Je wordt heel snel deel van het systeem.” Van der Meijs: “Als leider moet je een connectie blijven houden. Anders kan die frisse energie zomaar verloren gaan.” 

Werk als partner

“Zorg voor ondersteuning van die jonge mensen”, zegt ook Hugo Mans van NS. “Trek samen op met de mensen in het bedrijf op die ook change willen. Werk als partner. En zie in dat de moeilijkheid van veranderen ook in onszelf zit.” 

In hoeverre vormt traditioneel gedrag binnen bedrijven een probleem? Welke gedragingen binnen het bedrijf botsen met wat jonge medewerkers willen, wil Geelen weten. Thuiswerken komt als voorbeeld naar voren. Er is een groot verschil tussen een dag op kantoor en een dag thuis doorbrengen, geeft een deelnemer aan. Maar dit levert nog wel eens wantrouwen op. Van der Meijs is hier stellig in. Zij werkte regelmatig vanuit huis, vertelt ze. "Dat is prima als je echt een bijdrage kunt leveren. Ik vind dat je hier je eigen pad in moet kiezen. Probeer het en kijk of het weerstand oplevert. Vervolgens kun je dat bediscussiëren.” 

Als je wilt dat talent energie behoudt, moet je ze vertrouwen geven, is de conclusie. Verschillen tussen generaties zullen er altijd zijn. Een inclusieve leider ziet de verschillen tussen mensen, op persoonlijk en professioneel vlak. “Juist als je die verschillen in de organisatie zo weet te combineren dat er voordelen uit ontstaan, dan ben je een echte leider”, zegt een deelnemer. 

En de manieren om resultaat te bereiken, zijn er zeker. De toekomst is hoopgevend, aldus een van de young potentials. Als die connectie er maar is. “We spreken samen over de toekomst van finance. Door die discussies kunnen wij als jongere generatie onze zienswijze laten zien, terwijl wij ook meer inzicht krijgen in de dilemma’s die er spelen in de organisatie, die verandering in de weg staan.”
 

———————–

Bent u volgend jaar ook bij CFO Day?
Wilt u aanwezig zijn bij CFO Day op 5 juni 2019? Wilt u het hele jaar door netwerken op topniveau? Treed dan toe tot de CFO Association, dé exclusieve community van CFO’s en FD’s in Nederland. Als lid bent u welkom tijdens de exclusieve CFO Association Fora en toonaangevende congressen zoals CFO Day, Executive Day, Private Equity Summit en Leadership in Finance Summit. Evenementen vol inspiratie, interactie, knowhow, hoog niveau aan hospitality en netwerken met collega CFO’s en FD’s. Tevens ontvangt u CFO Magazine. Sluit u nu aan. Lees hier meer.

Ook interessant voor u als Executive Financial:  
1. Save the Date in 2018. Ontmoet CFO's en Financieel Directeuren tijdens inspirerende events. Bekijk alle evenementen hier
2. Vergroot uw kennis met opleidingen van topniveau. Bekijk trainingen en cursussen voor u en uw collega’s op AlexVanGroningen.nl.