Klimaatplannen Hermans kosten veel tijd, stellen netbeheerders

stroom elektriciteit duurzaam wind
Vooral inspraakrondes kunnen veel tijd vergen in transformatie.

De maatregelen waarmee klimaatminister Sophie Hermans de problemen van een overvol stroomnet wil oplossen, gaan veel tijd kosten. Daarvoor waarschuwen netbeheerders.

Hermans kondigde donderdag aan dat ze zo’n 50.000 transformatorhuisjes wil laten bijbouwen, om de overbelasting van het stroomnet tegen te gaan. Ook komt er een nieuw tarievenstelsel dat huishoudens moet stimuleren om minder elektriciteit op piekmomenten te verbruiken. Netbeheer Nederland juicht de plannen toe. “Dit gaat werken. Consumenten worden straks beloond als ze hun energiegebruik aanpassen”.

Maar voor de realisatie zijn veel regels en afspraken nodig, zegt Netbeheer Nederland. “We zoeken de samenwerking op met veel partijen. Daarnaast gaat het om ingrijpende werkzaamheden, waarbij zowel boven- als ondergronds kabels aangelegd moeten worden. En netbeheerders kampen met een groot personeelstekort.”

Vooral inspraakrondes kunnen veel tijd vergen, stellen de netbeheerders. Klagende omwonenden die vanuit hun raam niet tegen elektriciteits- en transformatorhuisjes willen aankijken, kunnen voor veel vertraging zorgen.

Netbeheer Nederland kwam vorig jaar al met het voorstel om haast te maken met de bouw van 50.000 transformatorhuisjes. “Maar dat wil niet zeggen dat de plannen te laat komen”, zegt de woordvoerder. “Er heeft een wisseling van de wacht plaatsgevonden in Den Haag. Onze doelstellingen liggen minstens tien jaar vooruit. Wat we nu bouwen, gaat voor vijftig tot zestig jaar de grond in. De energietransitie is een zaak van lange adem.”

Lees ook op CFO.nl: Arina Freitag (CFO TenneT): “Wij zetten alles op alles om onze bijdrage te leveren aan de energietransitie.”

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Gerelateerde artikelen