Koersen hoog, CFO wisselt van baan

De goede stemming op de beurs zorgt in de VS voor meer transfers onder executives.

Stijgen de aandelenkoersen, dan wisselen executives van plek. Dat is tenminste wat er gebeurt in de VS. Er bestaat een verband tussen de bewegingen in de S&P 500-index en het aantal executives dat van baan wisselt. 

De goede resultaten op de beurs dit jaar zorgen dan ook dat de omloopsnelheid onder topmensen dit jaar hoog ligt; 2018 jaar kan zelfs het hoogste aantal ‘transfers’ in 24 jaar bereiken, zo blijkt uit onderzoek van het recruitmentbureau Crist Kolder onder Amerikaanse topbedrijven. Ook het aantal CFO’s dat van plek wisselt ligt hoger dan normaal, op 16.6 procent. Het gemiddelde is 15 procent.

De verklaring zou liggen in het feit dat vanwege de hoge koersen executives vaker bonussen ontvangen. De flexibiliteit die ze dit geeft, gebruiken ze om van baan te wisselen of hun leven om te gooien.  

Zes andere interessant feiten uit het onderzoek:

  • De sectoren waarin CFO’s het snelst van baan wisselen zijn de financiële wereld en de industrie. In de retail blijft men gemiddeld het langst zitten.  
  • Meer CFO’s gaan voor de toppositie, al is de stijging nog niet heel groot. Het percentage van CEO’s die in hun vorige positie CFO waren, steeg van 6,2 procent naar 6,9 procent. 
  • Nog nooit waren er meer vrouwen actief als CFO. Toch gaat het nog steeds om een minderheid: 12,5 procent van de S&P 500-bedrijven heeft een vrouwelijke CFO,in 2004 was dit 6,5 procent. Nederland zit op hetzelfde niveau. 13 CFO's uit de CFO 100 zijn vrouw (gegevens 5 juni 2018).
  • De gemiddelde leeftijd waarop CFO’s aangenomen worden stijgt. Van 44 jaar in 2001 naar 49,3 jaar in 2018. Bij CEO’s zien we dezelfde trend. 
  • Toch zijn minder dan 10 procent van de CFO’s 60 jaar of ouder. De oudste CFO is 75 jaar. De jongste is 30.
  • Jeffrey Julien van Raymond James Financial is de langst zittende CFO. Hij zit maar liefst 31 jaar in zijn functie.  

[Bron: CFO.com]

Gerelateerde artikelen