Mirko de Vos (CFO van Human Protection): “Private Equity is vaak of te hands on, of te hands off. ”

Expertise van ondernemend Quadrum helpt aanbieder van veiligheidsoplossingen zorg vooruit.

Mirko de Vos is CFO van Human Protection, een bijzonder Nederlands bedrijf. “We zijn ontstaan in de tijd dat patiënten met een beperking, als ze onrustig waren, vaak werden gefixeerd op hun bed, of in een extreem geval met een ketting aan de muur. De oprichter was op zoek naar een meer humane methode en ontwikkelde speciale kleding die zowel patiënt als zorgverlener konden beschermen.”

Kasper Brands, nog steeds een directe collega van De Vos, nam het bedrijf in 2016 over van de oprichter omdat hij de focus wilde verleggen van alleen kleding naar bredere oplossingen voor het creëren van rust en veiligheid in de zorg. Vrijheidsbeperkende middelen en alternatieven daarvoor die tegelijkertijd zoveel mogelijk bewegingsvrijheid geven voor patiënten en bewoners van instellingen.

De Vos werkt er nu bijna een jaar: “Het tentbed, de FeelSafe Pro, is denk ik ons meest bekende product. Het is een ziekenhuisbed en tent in een en biedt geborgenheid en veiligheid aan onrustige en valgevaarlijke patiënten, die moeten worden weerhouden om gedurende de dag of nacht te gaan dwalen door het de zorginstelling. Dat tentbed verkopen we, maar we verhuren het ook, met een 24/7 leveringsservice voor acute situaties. De introductie van een verhuurconcept voor tentbedden staat aan de basis voor het huidige succes van het bedrijf en de stevige groei sinds 2016.”

“Mede vanwege mijn scale-up ervaring ben ik ook aangetrokken als CFO.“

Overname Private Equity

De Vos, die begon in de accountancy (EY/KPMG), vervulde daarna verschillende CFO rollen, voor langere of kortere tijd. Vorig jaar begon hij, getipt via zijn netwerk, bij Human Protection als CFO: “Twee jaar geleden werd het bedrijf verkocht aan Quadrum, een Nederlandse Private Equity partij. Maar omdat de oud-eigenaar ook graag de komende fase van de ontwikkeling van Human Protection wil meemaken, heeft hij geherinvesteerd en is aangebleven als CEO. Hij is nog steeds de managing director. We opereren in een overzichtelijke, weinig dynamische markt, maar Quadrum heeft wel een stevig groeiscenario voor ogen en mede vanwege mijn scale-up ervaring ben ik ook aangetrokken als CFO.“
Quadrum is als PE speler actief op verschillende markten, maar zeker ook in de zorgsector: “Als CFO ben ik zelf heel blij met hun manier van werken. Private Equity-partijen zijn vaak of te hands on of te hands off. Beide extremen zijn niet fijn, maar de juiste balans van ondernemendheid en expertise helpt je als CFO echt vooruit.”

Lees ook op CFO.nl: Kan de CFO ons zorgstelsel redden? “Bij veel zorgorganisaties is de sense of urgency nog niet voldoende om daadwerkelijk stappen te zetten.”

Autonome groei en overnames

Mogelijkheden voor verdere groei ziet De Vos over een aantal assen: “Onze verhuurpropositie kan verder worden uitgebreid. Daarnaast sturen we ook op omzetgroei via onze logistieke dienstverlening. Maar opschalen doen we ook door overnames. Het eerste bedrijf dat we hebben gekocht was CloudCuddle. Eigenlijk de opblaasbare versie van ons tentbed, voor plaatsen waar je een zorgbed niet binnenkrijgt.” Steeds meer mensen in Nederland worden verzorgd via thuiszorg. Met de CloudCuddele spelen we daar op in.”

De overname van CloudCuddle past ook binnen de strategie van Human Protection om nieuwe Europese markten te betreden: “Onze focus ligt in eerste instantie op Duitsland en België, maar met onze opblaasbare tentbedden ligt in principe de hele wereld voor ons open. De pakketjes wegen maar 10 kilo en kunnen gewoon mee met DHL. In landen waar we voet aan grond krijgen kunnen we straks misschien zelfs onze 24/7 service aanbieden, maar dan moeten we wel internationale hubs en dealerships op gaan zetten.”

De tweede acquisitie die De Vos heeft meegemaakt is pas drie maanden geleden. “We hebben om strategische redenen partner De Bresser Logistiek overgenomen om de relevantie van 24/7 service te borgen. Het vervoersbedrijf gaat verder onder de naam Human Protection Services en deze service gaan we ook inzetten voor business development en verdere acquisities. Denk daarbij aan dienstverlening aan bedrijven die producten aanbieden op dezelfde zorgadressen als wij, maar niet over dezelfde unieke logistiek beschikken. De verhuistak van De Bresser is geen onderdeel van de overname en blijft werken onder eigen naam.”

“Je helpt jezelf en je organisatie wanneer je in iedere fase van de journey alvast de fundamenten legt voor de volgende stap waarvan je weet dat hij gaat komen.”

Stappen vooruitdenken

Human Protection is een marktleidende nichespeler, met veel groeipotentieel. Volgens CFO De Vos werkt de scale-up met gezonde marges. Als hij naar zijn eigen CV kijkt ziet De Vos dat hij de laatste 15 jaar veel heeft gewerkt voor scale-ups. “Dat is wel een beetje mijn specialiteit geworden. En al heb ik in allerlei verschillende branches gewerkt, je ziet wel bepaalde overeenkomsten.”

Volgends De Vos zijn er twee dingen heel belangrijk voor CFO’s die werken bij scale-ups. “Een. Je moet meerdere stappen vooruit denken. Je helpt jezelf en je organisatie wanneer je in iedere fase van de journey alvast de fundamenten legt voor de volgende stap waarvan je weet dat hij gaat komen. Daarnaast moet je als directie van een scale-up ook goed kijken naar hoe je je mensen meeneemt. Vaak gaat de ontwikkeling in een scale-up fase opeens heel snel. Betrek je medewerkers daarom tijdig bij de plannen die je hebt en accepteer dat soms medewerkers van het eerste uur zich niet meer thuisvoelen in het alsmaar groeiende bedrijf. Maar je moet ook investeren in je mensen. Zorg dat je tijdig uitbreiding aantrekt en werk aan een schaalbare organisatie, zodat groei meer ‘evolutie’ is dan ‘revolutie’.”

Als betrokken CFO kun je samen met vakgenoten invloed uitoefenen op de toekomst binnen jouw sector. Bespreek belangrijke trends, ontwikkelingen en strategieën tijdens onze online CFO.nl Panels. Geïnteresseerd in kosteloze deelname? Bezoek CFO.nl/panel voor meer informatie en sluit je aan.

Van stand-alone naar bedrijvengroep

Momenteel werken er bij Human Protection 50 mensen. Naast het tweekoppig directieteam is er een sales en marketingteam, Finance, een operationele afdeling met daarin de back office, inkoop en logistiek. Daarnaast hebben we een eigen atelier waar we erg trots op zijn, waar een deel van onze productie plaatsvindt. Omdat we medische hulpmiddelen produceren, verkopen en verhuren zijn we volledig ISO 13485 compliant en moeten we voldoen aan de medical devices regulation. Kwaliteit staat hier in alle delen van de organisatie heel hoog in het vaandel.

“De CEO is het gezicht naar buiten en verantwoordelijk voor commercie, product- en business development. Ik ben eindverantwoordelijk voor finance & operations, zeg maar alles ‘aan de binnenkant’.”
Voor De Vos is groei faciliteren nu het doel. “We hebben een productielocatie in Tilburg en CloudCuddle is inmiddels helemaal geïntegreerd. Maar met de verdere acquisities zullen we de komende jaren groeien van stand-alone naar een bedrijvengroep en dat vraagt om een andere aansturing. Iets dat simpel lijkt, sturen op afstand, is één van de zaken die we ons zullen moeten aanleren als directie en management.”
Groot worden in Duitsland is een andere uitdaging voor Human Protection, maar wel meer voor de wat langere termijn: “Als Nederlands bedrijf voet aan de grond krijgen in Duitsland is een kwestie van de lange adem en juiste strategie. Maar als je eenmaal een positie hebt in onze markt zijn klanten wel trouw.”

Compliment voor Finance team

Terugkijkend op de afgelopen maanden is de CFO erg tevreden: “Bij een scale-up lijkt de voortgang van de organisatie nooit snel genoeg te gaan, maar ik breng regelmatig onder de aandacht om even achterom te kijken naar de afstand die je al hebt afgelegd. Als ik nu bedenk wat we binnen een jaar hebben bereikt ben ik verrast hoeveel stappen we eigenlijk hebben gezet: de aankopen van CloudCuddle en De Bresser Logistiek, de verbetering van onze data integriteit van Finance en rapportage naar stakeholders, om maar een paar dingen te noemen.”

Als CFO heeft De Vos veel ontwikkeling voorbij zien komen rondom Finance: van automatische factuurverwerking, tot robotisering en de laatste jaren ook de nieuwe trend: AI. “Maar we hebben hier een klein Finance team van drie man. We zijn weliswaar sterk geautomatiseerd is, maar het echt toepassen van AI vind ik nog wel lastig. Als kleiner bedrijf kun je daar minder in investeren dan grote corporates doen. Maar onze rapportages en analyses zijn inmiddels van een heel hoog niveau. De tevredenheid van de aandeelhouders daarover is een heel mooi compliment voor mijn Finance team. Een zetje in de rug in dynamische tijden.”

 

Gerelateerde artikelen